Hem / Nyhetsarkiv / Samarbete med Fritidsbanken

Samarbete med Fritidsbanken

Svenska Skridskoförbundet och Fritidsbanken har tillsammans diskuterat kring hur vi kan få fler människor att prova våra idrotter och samtidigt få fler människor i rörelse.

Svenska Skridskoförbundet värnar om att så många människor som möjligt ska kunna bedriva våra idrotter i så stor utsträckning som möjligt. Inom våra idrotter varierar antalet medlemmar samt utövandet i olika grader. Vissa föreningar har exempelvis en god verksamhet riktat för barn och ungdomar, några har en mer utvecklad och etablerad tävlingsverksamhet medan andra utövar våra idrotter i syftet för upprätthålla en god hälsa och motion. Några föreningar ringar in samtliga exempel som är beskrivna ovan. Vi vet också att det finns föreningar som har svårt att rekrytera nya medlemmar, ett mindre utbud av låneutrustning eller svårt att marknadsföra just sin förening och idrott mot kommunens invånare. 

Med hjälp av Fritidsbanken kan vi finna nya potentiella utövare och medlemmar till våra olika idrotter och föreningar.

Vilka är Fritidsbanken?

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och friluftsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Alla kan låna och allt är gratis! Utlåningstiden är 14 dagar. 2013 öppnades den första Fritidsbanken i Deje i Forshaga kommun, tre mil norr om Karlstad. Det var diakonen Carina Haak som kom på idén och i ett samarbete mellan Forshaga kommun, Forshaga-Munkfors församling och projektet Ett Öppnare Värmland förverkligades idén. Mycket har hänt med Fritidsbanken sedan dess, men grunden är och förblir densamma – en verksamhet som ger oanvänd utrustning nytt liv, som stimulerar en aktiv fritid, som alltid är gratis och är till för alla.

På kort tid har vi gått från en enskild Fritidsbank till väldigt många. Visionen, att det ska finnas (minst) en Fritidsbank i varje kommun, är inte längre en utopi. Man kan dra paralleller till folkbibliotekens framväxt under början av 1900-talet. Genom dem ökade människors tillgång till kultur och kunskap. På samma sätt vill vi bidra till att ge människor tillgång till lek och fritid genom motion och hälsa.

Vem/vilka som startar upp Fritidsbanken lokalt ser olika ut, men oftast är det kommunen som är lokal huvudman och även om huvudmannen är en annan så är det viktigt att kommunen står bakom Fritidsbanken. Det finns Fritidsbanker som drivs av en förening, ett förbund, föreningsallians, hjälporganisation och/eller Svenska Kyrkan och ibland är det flera parter som går ihop och driver en Fritidsbank i samverkan. 

Det ska inte kosta pengar att låna, vi har ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder syns det att man har haft kul! Inga böter eller ersättningskrav med andra ord. 

Alla artiklar på Fritidsbanken är skänkta av privatpersoner, föreningar och andra organisationer. Barn växer ur sin utrustning och de vuxna tröttnar och människor blir väldigt glada när de kan skänka sakerna vidare. Det är bättre att låna skridskor de gånger du behöver, då sparar du både på miljön och din egen plånbok.

Hur ska samarbetet gå till?

Genom att ta upp en dialog och boka ett möte mellan föreningsrepresentanter och den lokala Fritidsbanken kan det första steget tas. Som förening kan du ta hjälp av både att söka efter din lokala Fritidsbank där ni verkar eller höra av sig till Mattias Hadders på Svenska Skridskoförbundet för att hitta rätt kontaktperson. Som förening har man möjlighet att beskriva sin verksamhet som exempelvis handlar om när man erbjuder prova på dagar, träningstider, tävlingar, eller andra events som faller samman med olika skollov, Skridsko-disco eller Skridskons dag. Fritidsbanken kan i sin tur samla in fakta om just er idrott och förening är därmed förmedla informationen vidare till sina låntagare. Vid vissa events kan Fritidsbanken på en del orter även komma till er anläggning med den utrustning som krävs för att ta sig fram på ett tryggt och bra sätt. 

Varje idrott och förening är som oftast experter på sin utrustning medan Fritidsbanken är väldigt nyfikna och öppna på att få lära sig mer om varje specifik idrottsutrustning. Vi tror därför på att tillsammans lära av varandra, dvs du som expert på din utrustning kan hjälpa Fritidsbanken att se till att den utrustning som lånas ut och som berör våra idrotter är i så bra skick som möjligt genom att bidra med din kunskap. Hur slipar man upp vassa skridskor? Vilka hjul ska man ha under fötterna när man åker inomhus eller på cykelväg alternativt på en inlinebana? Vilken övrig utrustning är bra att ha för att utöva våra olika idrotter?

Genom ett samarbete tror vi att ni i föreningarna kommer få möjlighet att möta nya potentiella utövare till våra idrotter, möjlighet att marknadsföra er genom anslag och information på Fritidsbanken.

När Svenska Skridskoförbundet tillsammans med olika föreningar arrangerar gemensamma läger och olika events vill vi göra det möjligt att fler ska få chansen att deltaga och prova på våra idrotter. Därför kommer det bli naturligt att samarbeta med Fritidsbanken om att få låna utrustning.

Nyttiga länkar:

Fritidsbanken: www.fritidsbanken.se
Hitta din Fritidsbank: https://www.fritidsbanken.se/hitta-din-fritidsbank/
Så här går det till: https://www.fritidsbanken.se/sa-har-gar-det-till/
Det här säger forskning om Fritidsbanken: https://www.fritidsbanken.se/det-har-sager-forskningen-om-fritidsbanken/

Vid frågor kontakta Mattias Hadders, Svenska Skridskoförbundet
Mail: This is a mailto link
Tel: 072 516 87 97