Hem / Detta gäller från 1 december för tävlingar och matcher inomhus

Detta gäller från 1 december för tävlingar och matcher inomhus

Från den 1 december 2021 gäller nya regler för tävlingar, matcher och andra arrangemang inomhus med fler än 100 åskådare. Anordnaren måste antingen kräva vaccinationsbevis av vuxna åskådare eller införa nödvändiga begränsningar.

Som tidigare kommunicerats i nyhet daterad 26 novmeber så har regeringen beslutat att möjliggöra använding av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomus med fler än 100 deltagare. För SweSports och alla våra medlemsföreningar gäller det nya reglerna vid matcher, tävlingar, uppvisningar och andra typer av inomhusarrangemang som samlar fler än 100 deltagare. Syftet är att minska smittspridningen av coronavirus men samtidigt kunna ha större publik på till exempel idrottsarenor.

Så funkar vaccinationsbevis

  • Den som ska besöka en match eller tävling som åskådare hämtar sitt vaccinationsbevis på E-hälsomyndighetens webbsida covidbevis.se, via inloggning med e-legitimation. På samma sida finns även frågor och svar om vaccinationsbevis.
  • Anordnaren av tävlingen ska kontrollera att åskådare över 18 år är vaccinerade med två doser vaccin och att det har gått minst 14 dagar sedan den andra dosen. Åskådaren ska visa vaccinationsbevis och legitimation. Kravet gäller inte för personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig och kan verifiera detta med giltigt läkarintyg.
  • Myndigheten DIGG har tagit fram en app som anordnare kan använda för att skanna av vaccinationsbevis. Appen finns tillgänglig för android-telefon och iPhone. På DIGG:s webbplats finns uppdaterad information om digital verifiering.

RF har sammanställt aktuell info om vaccinationsbevis här

Alternativ till vaccinationsbevis:

Smittskyddsåtgärder

Anordnare som inte kan eller vill använda sig av vaccinationsbevis får genomföra evenemanget, förutsatt att man vidtar de smittskyddsåtgärder som beskrivs i Folkhälsomyndighetens föreskrifter för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer.

Det handlar om att:

  • åskådarna ska anvisas sittplats
  • sällskap får bestå av max åtta personer
  • avståndet till andra sällskap måste vara minst en meter både i sidled och framåt/bakåt.

Detaljerad information om smittskyddsåtgärderna finns att läsa i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.

För vuxna personer som ännu inte är vaccinerade gäller sedan tidigare Folkhälsomyndighetens allmänna råd att hålla avstånd till andra människor när det är möjligt, särskilt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Vid frågor

Läs mer i RF:s FAQ om vaccinationsbevis

Kvarstår frågor är du välkommen att kontakt förbundet enligt nedan:

This is a mailto link

08-699 60 00