Hem / Roller Derby: Träning och utbildning när föreningarna i norr samlades

Roller Derby: Träning och utbildning när föreningarna i norr samlades

Svett- och skrattfest när Sundsvall Demolition Rollers bjöd in föreningarna i norr till en gemensam tränings- och utbildningshelg.

43 deltagare från sex Roller Derbyföreningar från Gävle i syd till Luleå i norr samlades i Sundsvall under förra helgen. På schemat stod träning, domarutbildning och så klart massa härlig gemenskap. 

Vi fick en kort pratstund med Mikael "Gnocken" Johansson som ansvarar för utbildning av skating officials (domare på rullskridskor).

Hur har helgen i Sundsvall varit?

- Helgen var mycket bra. Deltagarna var engagerade. Att bara stå rabbla igenom en presentation ger inte så mycket utan det är vad deltagarna tar med sig därifrån som spelar roll. Norrlandssamarbetet är så fint för det gör att även de små föreningarna får samhörighet, säger Mikael. 

Vad innebär det att var skating official på en Roller Derby match?

- Vi är sju stycken domare på skejts som följer spelarna ur olika positioner. Så många är vi eftersom det är fullkontalt och vi tar utvisningar löpande. Det går mest ut på att hålla matcherna säkra, rättvisa och att se till så allt flyter på. 

Hur ser behovet ut av nya officials för att kunna genomföra matcher?

- De flesta som deltog är spelare som kan döma vid sidan av och det är väldigt välkommet för just nu är det brist på officials. Seriespelet kommer att innehålla många matcher och såna här utbildningar hoppas jag gör att fler känner sig bekväma med att delta och påbörja en parallell karriär som official.  Vore också roligt om det inför nästa säsong kunde vara fler dedikerade officials, avslutar Mikael.

Stort tack för pratstunden!

NURD_II_2022.jpg

Nya domare utbildas under ledning av Mikael "Gnocken" Johansson. 

Arrangörsförening var Sundsvall Demolition Rollers och helgen genomfördes med hjälp av återstartsstöd fördelat av Idrottsrådet SweRolling. Stort tack till Sundsvall för ett bra arrangemang! 

Lördag den 10 september arrangeras ett liknande tillfälle för föreningarna i södra Sverige. Arrangör är Örebro Roller Derby.