Hem / Long track: Covid-19 och åtgärder inför SM och Trophy

Long track: Covid-19 och åtgärder inför SM och Trophy

Med tanke på det rådande läget gällande den höga smittspridning av Covid-19 i Sverige, har arrangörsföreningen Södermalms IK tillsammans med SweSports vidtagit en rad åtgärder i samband med Sprint och Veteran-SM och Stockholm Trophy.

Åtgärderna ska verka för att inte bidra till en ökad smittspridning i samband med arrangemanget. Vi tillsammans anser att åtgärderna är viktiga för att arrangemanget ska kunna genomföras och det är ett krav att samtliga följer dessa.

Generella regler för att skydda både dig själv samt din omgivning.

 • Stanna hemma vid symptom som hosta, snuva, feber eller halsont.

 • Var noga med att hålla avstånd.

 • Stanna hemma om du vet med dig att du under de senaste 7 dagarna har umgåtts med någon som därefter har testat positivt för Covid-19 eller med någon som därefter misstänks ha smittats med Covid-19.

 • Följ de anvisningar som arrangören upprättar i samband med tävlingarna.

 • Deltagande föreningar ansvarar för att se till att deras medlemmar (t.ex. ledare, deltagare, och ev. medföljande publik) är informerade om och följer uppsatta förhållningsregler.

Åtgärder som kommer att tillämpas i samband med arrangemanget.

Omklädning

För att undvika trängsel i omklädningsrum och uppfylla FHM´s krav på minst 10 kvadratmeter/person kommer alla att få byta om på läktaren. Korridoren under läktaren kommer endast få nyttjas av utsedda tävlingsfunktionärer och samtliga omklädningsrum blir därmed stängda.

Detta innebär att du som aktiv, tränare och ledare får tänka om, nytt och kreativt:

 • Ta med varmare kläder och filtar för att sitta på.

 • Värm upp i närheten av där du bor och byt om så mycket som möjligt innan du ankommer till Östermalms IP.

 • Håll avstånd även på läktaren.

 • All form av uppvärmning sker utomhus.

 • Möjlighet finns att besöka toaletterna i omklädningsrummen och på andra angivna platser. Arrangören kommer meddela vart man kommer in på toaletten och tänk på att kön sker utomhus. Arrangören kommer att placera en kontrollant vid kön och entrén till toaletter. Respektera avstånd i kön.

 • Läktaren är endast avsedd för åkarna. Ledare, tränare och föräldrar uppmanas att inte vara på läktaren. Undantaget är aktiva som behöver hjälp med att knyta skridskorna.

 • Tänk på att lämna värdesaker hemma eller till din tränare/ledare när du lämnar läktaren för att tävla.

 • Det är upp till var och en att använda sig av munskydd men det anses inte vara ett krav.

Stockholm Trophy och SM

Förmiddagen kommer att vara avsatt för deltagarna i Stockholm Trophy medan SM-tävlingarna genomförs på eftermiddagen. Läktaren används för ombyte till den tävling som genomförs. Den planerade lagtempotävlingen och Team sprint utgår från programmet då vi vill kunna säkerställa att banan hinner tömmas mellan de två olika tävlingarna. Samt att vi inte vill blanda ihop för många åkare mellan olika föreningar.

Vissa åkare kan få en sk ansträningshosta efter genomförd tävling. Var noga med att hosta i armveck och skydda din omgivning.

Publik

Vi uppmanar all publik att sprida ut sig längst med banan så mycket det går. Tänk på att hålla minst 1,5m avstånd mellan varandra.

Tränare och ledare

Vi är medvetna om vikten av dialog mellan aktiv och tränare/ledare. Prata ihop er innan och hitta en plats för dialog. Använd olika appar för digitala dialoger. Lagedarmötet kommer att ske digitalt via Teams. Varje förening får lov att representeras av en lagledare. Skicka lagledarens mail till This is a mailto link för länk, senast fredag 21:00. Kom ihåg att ladda ner Teams appen. Vi kommer starta en WhatsApp grupp för tävlingen där fortlöpande kommunikation sker. Skicka er lagledare eller tränares nummer till samma mailadress så att rätt personer får access till gruppen. Tänk på att i WhatsApp gruppen endast är för officiell kommunikation till hela gruppen. Allmänna diskussioner och privat kommunikation undanbedes.

Funktionärer

Tänk på att hålla avstånd mellan varandra, åkare, tränare, ledare och publik. Bänkpersonal behöver inte trä på armbindlar på den aktive. Lägg fram rätt armbindel, kontrollera att det är rätt färg till rätt person. Skulle arrangörsföreningen få avhopp av funktionärer måste vi hjälpas åt. Det innebär att alla föreningar som närvarar får vara beredda på att hjälpa till.

Prisutdelning

All prisutdelning kommer att ske utomhus och på banan. Varje pristagare kommer att bli framkallad men kommer att få hänga alternativt hämta sin medalj själv. Undvik trängsel i samband med prisutdelning.

SM och Stockholm Trophy middag

Middagen genomförs som planerat, men utan prisutdelning. Scandic Adriane har utlovat stora avstånd mellan borden. Under middagen sitter man i sällskap tillsammans med sin förening.

Start och resultatlistor

Kommer att hängas upp utomhus samt publiceras i WhatsApp gruppen och publiceras på swesports.org

Vi kommer fortlöpande följa utvecklingen av smittspridningen av Covid-19 under veckan. Skulle antalet av strykningar av aktiva överstiga 50% av de anmälda kan tävlingarna behövas flyttas framåt. Vi ber er därför följa nyhetsrapportering på swesports.org.

Nu hoppas vi på ett arrangemang med utveckling, fart, glädje och gemenskap.

Vid frågor kontakta

Mattias Hadders 

SweSports 

This is a mailto link

Mikael Grill

Södermalms IK

This is a mailto link