Hem / Short Track Speedskating / Tävling / Regler & riktlinjer

Regler & riktlinjer

I Short Track tävlar 4-6 åkare samtidigt mot varandra på en oval bana som är 111,12 m lång (själva rinken, eller isytan är 60 x 30 m vilket är samma storlek som en internationell ishockeyrink).

Distanserna man kör individuellt är 500 meter, 1000 meter, 1500 meter och 3000 meter. Man kör också stafett med 4 åkare i varje lag. Distansen är då 5000 meter för herrar och 3000 meter för damer.

Short Track är en snabb sport där de snabbaste når en hastighet på 45 km/h och därför krävs det att man skyddar sig. Skärsäkra trikåer, benskydd, knäskydd, halsskydd, handskar och naturligtvis hjälm är nödvändig utrustning i en sport med hög fart och vassa skenor. Skridskorna som används i Short Track är speciella med ställbara och böjda skenor som gör att man kan ta kurvorna i hög fart. För att åkarna inte skall skada sig mot den hårda sargen vid fall är hockeyrinken klädd med tjocka dynor. Sporten är idag störst i USA, Kina, Sydkorea och Kanada.

Åkare som begår ett av följande företeelser riskerar omedelbar diskvalificering från ett lopp och få sina tider ogiltiga.

Impeding: Avsiktligt trycka, blockera, snubbla eller på annat sätt orsaka ett hinder för en annan åkare.

Off track: Åkningen sker utanför anvisad bana.

Assistans: Att ge fysisk assistans till en annan åkare. Till exempel: pusha en lagkamrat bakifrån för en extra boost, eller låta en lagkamrat luta sig mot en annan för att upprätthålla stabilitet i åkningen.

Kicking out: Att köra skridskon på ett okontrollerat sätt för att nå målet snabbare, dvs den ledande foten lyfter från isen och skapar en farlig situation för andra.

Osportsligt uppträdande: Att agera på ett sätt som inte anstår en idrottare. Exempelvis att slå andra skridskoåkare eller funktionärer.

Utrustning: Att inte bära rätt säkerhetsutrustning, tappa utrustning under loppet eller exponerar sin hals dvs saknar halsskydd.

Tjuvstart: Åker iväg innan startpistolen avfyras. Den andra tjuvstarten innebär diskvalificering och åkaren måste lämna loppet.

Did not finished (DNF): Åkaren avbröt eller genomförde aldrig loppet hela vägen in i mål.

Did not start (DNS): Åkaren kom inte till startlinjen.

SPECIAL REGULATIONS & TECHNICAL RULES SHORT TRACK SPEED SKATING 2022