Hem / Banrodel: Inga framskjutna placeringar i Kina

Banrodel: Inga framskjutna placeringar i Kina

Vid Nations Cup i Yanqing blev det inga framskjuta placeringar för våra svenska åkare och därmed inget deltagande i helgens Världscup.

Säsongens första banrodeltävling har avgjorts i Yanqing (CHN) när Nations Cup genomfördes tidigt fredag morgon svensk tid. En tävling som utgör kval till helgens kommande världcuptävlingar för åkare som inte ingår i den seedade gruppen. Där återfinns de 12 bästa rankade damerna och de 15 bästa rankade herrarna. 

Tävlingarna avgjordes i den kommande olympiska banan i Yanqing Sliding Center. En helt nya anläggning i kälksportfamiljen som bland annat innehåller tre områden med uppförsbacke vilket är tämligen unikt.

Yanqing International Sliding Center Foto: FIL | Mareks Galinovskis

Fakta Yanqing Sliding Center

Antal kurvor: 16

Tävlingslängd: 1615

Total banlängd: 1975

Kapacitet publik: 10 000 personer

Kuriosa: Banan innehåller tre uppförsbackar. 

- Anläggningen är helt fantastisk och folk är väldigt hjälpsamma. Men förutsättningarna är otroligt speciella. Det enda vi ser är hotellrummet och banan då coronasituationen inte tillåter någon fri rörlighet. Det blir en liten kamp mot tristessen och en sån trival sak som att få köra en tävttmaskin kan vara ett välkommet inslag, säger Banrodelns förbundskapten Hasse Kohala. 

I herrarnas tävling kom 37 åkare till start varav 17 kvalar in till helgens världscuptävlingar.

- Svante har utecklat sin åkning bra under träningsveckorna här i Kina och det fanns goda förhoppningar om att han skulle kvala in, säger Hasse Kohala. 

Men en hög ingång i kurva ett med följdeffekter i banans övre klurigheter resulterade i tappad fart som blev allt för kostsam längre ner i banan där lutningen är uppför. Slutplaceringen blev plats 20 för Svante, 1,404 sekunder bakom segraren och blott 29 hundradelar från kvalplatsen.

I damtävlingen deltog hela 45 åkare. 15 kvalar in till världscupen. Damstartens kluriga första del orsakade lite trubbel för Tove Kohala som resulterade i bredsladd och tappad tid. Placerinen blev tillslut 29, 1,911 bakom segraren Lisa Schulte (AUT) och 0,947 sekunder från världscupkval.

- Vi har lärt oss mycket om banan, hur vi ska förhålla oss till de olika utmaningarna den erbjuder och ser fram emot att förhoppningsvis komma tillbaka hit inom en snar framtid, avslutar Hasse Kohala.  

Nu går resan vidare till Sochi (RUS) för träning och nya tävlingar 26-28 november.  

Resultat Nations Cup, Yanqing

Resultat Nations Cup Herr

Reusltat Nations Cup Dam