Hem / Banrodel: Svenskt i världscupen efter lyckat kval i Sochi

Banrodel: Svenskt i världscupen efter lyckat kval i Sochi

Efter ett väl genomfört kval i Nations Cup är Svante Kohala klar för start i världscupen i Sochi. För Tove Kohala blev det tyvärr inget avancemang till helgens huvudtävling.

För de åkare som ligger utanför den seedade gruppen som består av de 12 bäst rankade damerna och de 15 bäst rankade herrarna går vägen till världscupen via fredagens kvaltävling, Nations Cup. Därifrån kan de 17 främsta herrarna och 15 bästa damerna kvala in och ansluta till de seedade åkarna. Nations Cup avgörs i ett åk. Så inga utrymmen för misstag. 

För Svante Kohala blev det en lyckad tävling då han slutade på en 15:e plats och därmed har kvalat in till säsongens första världscup. Vinnare i herrklassen blev Krister Aparajods från Lettland före hemmaåkarna Matvei Perestoroni och Pavel Repilov. 

- Det var ett stabilt åk som jag genomförde enligt plan. Det viktiga från Nations Cup är att kvala vidare och undvika stora missar, säger en nöjd Svante Kohala. 

Väl inne i huvudtävlingen kan allt hända i en sport som banrodel där marginalerna är otroligt små. Totalt kommer 32 herrar till start. 

Tove Kohala missade tyvärr kvalplatsen med ett par placeringar då hon åkte in på en 23:e plats i ett starkt startfält bestående av totalt 40 åkare. Ryskan Ekatarina Katnikova vann före Andrea Voetter, Italien, och Viktoriia Demchenko från Ryssland. 

- Tove har kämpat med startkurvan i alla sina åk under träningen. Nu sätter hon den perfekt. Det betyder högre farter längre ner i banan vilket hon inte riktigt är van med vilket resulterar i lite strul. Men sju nya träningsåk väntar innan nästa helgs tävlingar här i Sochi så vi jobbar på, säger förbundskapten Hasse Kohala. 

Det väntar alltså dubbeltävlingar i Sochi då både världscup 2 och 3 avgörs där. Det betyder mindre resa och mer tid för träning och avkoppling för åkare och ledare. 

- Överlag har det sett bra ut för våra svenska åkare idag men vi hoppas på högre farter när dem känner sig ännu mer bekväma i banan, avslutar Hasse Kohala. 

Program Världscup 2 Sochi

Lördag 27 november

10.30 Dubbel åk 1

11.50 Dubbel åk 2

13.45 Dam åk 1

15.10 Dam åk 2

Söndag 28 november

10.50 Herr åk 1

12.25 Herr åk 2

14.30 Team Relay 

>>> Livestream Världscup 2 Sochi <<<

Resultat Nations Cup Sochi

Damer

Herrar 

Foto: FIL / Mareks Galinovskis