Hem / Vi arbetar med / Aktuella projekt / Skoj på skridskor

Skoj på skridskor

Rörelseglädje i skolan

Välkommen till Skoj på skridskor! Här hittar du tips och inspiration om hur du enkelt kan åka skridskor i olika former under skoldagen. På rasterna, på idrottslektionerna och på fritids.

Skridskor kan man åka på is. Då har dom en skena av metall under. När man åker skridskor på asfalt, betong eller inomhus på sporthallsgolv har dom hjul under. Sitter hjulen på en rad kallas skridskon för inlines. Sitter det två hjul fram och två hjul bak kallas skridskon för quads. Oavsett vilken typ av skridskor du använder är grundtekniken för att åka den samma.

När vi åker skridskor tränar vi:
Motoriska grundformer som att åla, krypa, gå, springa, hoppa, klättra, hänga, stödja, rulla/ rotera, balansera, kasta och fånga.
Fysiska egenskaper som koordination, snabbhet, styrka, rörlighet och uthållighet.
Idrottsliga färdigheter som att ta fart, glida/rulla, bromsa och svänga på olika typer av skridskor.

Att åka skridskor är extra kul tillsammans med kompisar. Då kan man hjälpa varandra att hitta balansen, att resa sig upp om man ramlar och peppa varandra att utmana sig med nya svårare övningar! Fysisk aktivitet är bra för hälsan, välbefinnandet och för skolresultaten. Men studier visar att många barn och unga rör på sig för lite och sitter stilla stora delar av dagen. Genom olika former av skridskoåkning kan vi tillsammans inspirera till en ökad fysisk aktivitet i skolan. Då blir vi friskare, gladare och får lättare att lära oss olika saker!

Skoj på skridskor är en del av RF:s projekt Rörelsesatsning i skolan.

Inspiration & tips

Material & utrustning

Besök också...