Gå till innehåll
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet

Våra idrotter

SweSkating

Long Track Speedskating utövas på is med skridskor. En snabb idrott för den som gilla höga farter!

 

Sporten går ut på att deltagarna skrinnar en förutbestämd sträcka så snabbt som möjligt.

Att åka långfärdsskridsko är en symbios av friluftsliv och idrott som kan utövas i många olika syften som att exempelvis uppleva naturen, att motionera, att få social samvaro och rekreation eller att träna för att förbättra den fysiska prestationsförmågan.

 

Tävlingsformen av långfärdsskridskoåkning kallas Marathon.

I Short Track Speedskating tävlar 4-6 åkare samtidigt mot varandra på en oval bana motsvarande storleken av en internationell ishockeyrink.Logiken är enkel, första person att korsa mållinje vinner.

 

Short track är en actionsport med hastigheter upp till 45 km/h!

SweSliding

Alpinrodel går snabbt men är enkelt att lära sig! Idrotten körs på snö som underlag, vanligtvis i pistade backar för alpint bruk.

 

Alpinrodel kan som rekreation, motion och träning köras fritt men vid tävling stakas en bana ut med portflaggor runt vilka föraren ska styra sin kälke på rätt sida för att ta sig från start till mål.

Banrodel är en av de snabbaste sporterna på is. Man kan komma upp i farter på över 150 km/h. Fartkänslan är slående även i lägre farter då rodelåkaren färdas endast en decimeter från isen.

 

Banrodel körs i specialbyggda banorna som oftast är utrustade med kylanläggning. Själva ytan på banorna består av ett lager med is.

Bob är kälkåkningens lagsport. Perfekt timing i startögonblicket är avgörande vare sig det är tvåmans- eller fyrmansbob som körs.

 

Men bob kan också utövas som singelidrott i grenarna Monobob och Parabob. I parabob kan personer med olika typer av funktionsnedsättningar på nedre delen av rörelseapparaten utöva kälksport.

Naturrodel körs på banor som är utan höga iskanter. Själva rakorna är platta och kurvorna är inte doserade (dock kan de ha viss lutning).

 

Underlaget består av is.I naturrodel kan man åka både singel (när man är en person på kälken) och dubbel (när man är två personer på kälken).

Skeleton är den enda kälksporten som körs framlänges. Det gör startmomentet extra spektakulärt då förarna kastar sig på kälken.

 

Skeleton körs i specialbyggda banor som består av raksträckor och doserade kurvor där själva ytan på banorna består av ett tunt lager med is.

Sledcross är den enda kälksporten där flera åkare förekommer samtidigt i banan och kan utföras för rekreation, motion, träning eller tävling.

 

Sledcross körs på snö som underlag i en bana där olika terrängformationer som doserade kurvor, terrängvågor och hopp förekommer för att utmana föraren och skapa en rolig åkupplevelse.

SweRolling

Inline Speedskating, kommer ursprungligen från tävlingar på traditionella rullskridskor med så kallade quads. Sporten är väldigt lik Long Track Speedskating och många åkare byter skridskor beroende på säsong.

 

Att åka inlines är utmärkt som träningsform för den som vill förbättra prestationsförmågan men även för motion, välbefinnande eller för den sociala samvaron.

Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor.

 

Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och poäng delas ut till en spelare som kör förbi varje medlem av motståndarlaget. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.