Hoppa till sidans innehåll

Om Långfärd


Långfärdsskridskoåkning är en rekreationsform av skridskoåkning där man åker på sjöar och hav när isen lagt sig. 

Det föreligger kulturskillnader i utrustning och åkstil för hur långfärdsskridskoåkning bedrivs, exempelvis mellan olika länder och mellan oorganiserad och föreningsbunden åkning. För långfärdsskridskoåkning finns speciellt utvecklade långfärdsskridskoskenor som är lätta att ta av och på kängorna och möjliggör enkel vandring exempelvis mellan sjöar. 

Färdens längd varierar beroende på isförhållanden och åkstyrka, men att åka mellan 20-80 km på en dag tillhör vanligheterna om man är en inbiten långfärdsskridskoåkare. Det förekommer att vältränade grupper lyckas med extremt långa turer. Ett exempel på en sådan lång, klassisk svensk långfärdsskridskotur är från Örebro till Stockholm över Hjälmaren, genom Hjälmare kanal, Arbogaån och Mälaren, en sträcka på cirka 180 km.

Åkning kan ske på plogade banor, utefter markerade rutter, efter rapporter där någon annan åkt dagen innan eller på helt orekad is. Man åker på alla typer av isbelagda vatten, som insjöar, kanaler, i skärgårdar och på havsis. Företrädesvis åker man där vattenströmningen är relativt låg och isläggningen därmed är mer jämn.

I Sverige finns ett stort antal långfärdsskridskoföreningar med Stockholms Skridskoseglarklubb som den största sett till medlemsantalet. Den svenska långfärdsskridskoåkningsstilen har på senare år även spridit sig till och blivit populär i andra länder, som exempelvis Finland och Norge. Långfärdsskridskoåkningen i Sverige bedrivs både i och utanför föreningar. Vid åkning på egen hand kan utrustningsval och åksätt inom gruppen skilja sig markant från klubbåkningen. I Nederländerna förekommer, när det finns naturis, omfattande oorganiserad åkning. Man åker då ofta i spåren av andra åkare och helt utan säkerhetsutrustning.

Uppdaterad: 24 JAN 2019 16:01 Skribent: Mattias Hadders
Epost: Adressen Gömd

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link


langsiktigutvecklingsplan

 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU