Gå till innehåll
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet

Summering av SweSports Summer camp 2022

Vårt Summer camp i Falun är nu över och det är dags att summerar ihop fem dagar av mycket träning och rörelseglädje.

Campen drog igång söndagen den 24:e juli med incheckning på Lugnet och träning för samtliga av våra grupper. Under campen delades våra aktiva in i tre olika träningsgrupper. Grupp 1 var för våra allra yngsta barn, Grupp 2 bestod av ungdomar födda mellan 2006-2010 och Grupp 3 var för våra äldsta juniorer, seniorer och veteraner. Senare under campens första dag bjöd Dala Active Skaters på korvgrillning och lekar med en fantastisk utsikt över Falun från backhoppningsbacken. Totalt var vi cirka 50st på plats.

Campen bjöd våra aktiva på två planerade träningspass per dag och temat för Grupp 1 var inlines, skridskoåkning samt mycket hopp och spring i lekformat. Det tränades på många olika färdigheter där hela kroppen, fantasin och kreativiteten fick sättas på prov. Träningarna leddes av Johanna Östlund och Helen Hadders.

Grupp 2 växlade mellan inlines, skridskoåkning och fyspass med olika tema och inriktningar. Gruppen introducerades i träning med vikter och kroppen som belastning. Under campen kunde man verkligen se utveckling och framsteg. Träningarna leddes av Bent Erik Brenden och Gisle Tverland.

Grupp 3 har under veckan cyklat en hel del runt omkring i Falun med omnejd. Totalt blev det ca 50mil fördelat på fyra träningsdagar. Utöver det har man även tränat styrketräning samt koordination, rörlighet och sprintträning. Träningarna leddes av Joel Eriksson och Mattias Hadders.

Utöver all träning har vi även fått två olika föreläsningar. Den första bjöd Jens Westerberg från Dala Sports Academy på. Jens berättade om fysiologiska tester kopplat till den verkliga träningen och hur man kan använda sig av testvärden rent praktiskt. Jens kopplade även samman Nils van der Poels träning och mätningar från Nils ”Träningsdagbok” How to skate a 10k. Föreläsningen var mycket intressant att lyssna på.

Vår andra föreläsare var Tomas Gustafson som tog oss med på sin resa från ungdomsåren till OS-medaljer. Tomas berättade om sin tid då han tränade tillsammans med det amerikanska laget och främst Eric Heiden. Tomas berättade även om hur han jobbade med målbilder samt jämförelsen mellan hur hans satsning såg ut i jämförelse mot bla Nils van der Poels resa. Vi gjorde även ett besök till Falu gruva. Tyvärr blev vår guide Sven Olsson sjuk men tack vare digitala lösningar så fick Sven vara med online och berätta historian om Falu gruva. Sven har varit museichef för gruvan och hade spännande saker att berätta.

Under campens två sista dagar genomfördes Riksmästerskapen på inlines. Distanserna som genomfördes var 200m, 333m samt längre distanser från 1000m upp till 5000 m. Likaså kördes en mixad stafett. Det var väldigt roligt att se alla duktiga åkare kämpa sig runt Lugnets fina inlinesbanor.

Campen rundades av torsdagen den 28:e juli med glass och fika till alla deltagare. Känslan var att det var något trötta men glada aktiva och tränare som lämnade campen.

Det var många som frågade om vi kommer fortsätta Summer campen även nästa sommar. Självklart vill vi det och vi hoppas att kunna locka ännu fler aktiva, familjer och tränare. Vi har fört dialog med campingen på Lugnet och de tipsade oss att komma vecka 26. Denna veckan är det något lugnare på Lugnet. Först ska vi utvärdera campen innan vi spikar något. Men vi är väldigt positiva till fortsätta genomföra den. Det är väldigt härligt att träffas och både träna och umgås tillsammans!

Vi vill tacka alla aktiva, familjer, tränare, fotograf Jörgen Wikman och framförallt medarrangören Dala Active Skaters för ett mycket väl genomfört camp. Vi hoppas att vi snart ses igen.

Publicerad: 2022-07-29

Senast uppdaterad: 2022-11-25

Författare: Roger Strandberg