Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Inline Speedskating

Inlinesåkare åker på rad framför gula fält

Inline Speedskating

Inline speed skating, kommer ursprungligen från tävlingar på traditionella rullskridskor med så kallade quads. Sporten är väldigt lik Long Track Speed Skating och många åkare byter skridskor beroende på säsong. Att åka inlines är utmärkt som träningsform för den som vill förbättra prestationsförmågan. Med det går lika bra att utöva idrotten för motion och välbefinnande eller för den sociala samvaron.

Utrustning

En inlinesskridsko består av en sko som sitter tight, vanligtvis gjord av läder, carbonfiber eller composit. För bäst passform bör skon kunna värmas för att kunna formas efter foten, vanligt är också att man gjuter en sko efter foten.

Ramen (kallas också för chassi), som håller i hjulen, är oftast gjord av aluminium eller magnesium och håller oftast tre, fyra eller fem hjul. Hjulen har mellan 78 och 110 mm diameter. Varje hjul har två kullager. Med start 2002 började inlinestillverkarna marknadsföra hjul från 84 mm till 110mm diameter, en stor skillnad mot tidigare då 80 mm var den vanligaste storleken. Under åren som följde på detta slogs flertalet nationella- och världsrekord förmodligen pga den nya tekniken.

Inlineshjul för tävling är hårdare än hjul för rekreationsåkning men inte så hårda som för aggressive inline. Hårdheten bidrar till mer hastighet och mindre motstånd. Det finns olika hjul för inom-utomhusåkning, bana eller väg och cement eller asfalt. De riktigt rutinerade inlineåkarna kombinerar olika sorters hjul på samma chassi för bästa grepp och rull.

Tävling

Inom Inline finns både motions- och tävlingsslopp. Internationellt och nationellt sker inlinestävlingar på bana och/eller väg. Man tävlar på distanser från 300 m upp till 50 km. Hel- och halvmarathon är vanliga distanser. I Sverige genomförs tävlingar på väg och bana. Inlinestävling arrangeras som tids-, utslagnings-, distans-, uthållighets-, poäng-, stafett-, etapp-, jakt- och heatlopp. Under 2009 var Inline nära att få OS-status men hamnade precis utanför de två idrotter som slutligen valdes som nya OS-sporter.

Teknik

Skären på inlinesåkning är djupare och snabbare än för en rekreationsåkare men inte lika djupa och snabba som hos en hastighetsåkare på is.

De flesta åkarna använder sig av sk ”doublepush”-teknik som uppfanns av Chad Hedrick. Tekniken tillåter i stora drag två tryck på varje skär och kan vara mycket tröttande för oerfarna åkare med otillfredsställande teknik. Den här teckniken använder man oftast vid en spurt eller liknande. Med rätt teknik kan doublepush vara en rejäl energisparare.

Att ta en kurva är väsentligt mycket svårare med inlineskridskor än med rekreationsskridskor pga fler och större hjul. Bromsar används inte på tävlingsskridskor utan man använder sig av lite olika typer av bromstekniker. T.ex slalomåkning, V-plogning, T-stopp. Att springa ut i gräset är ett annat sätt, förutsatt att det finns gräs vid sidan av förstås.

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2022-12-12

Författare: Roger Strandberg

Kontaktperson
Cornelia Andersson
Idrottskoordinator
cornelia.andersson@swesports.org
Tel: 08 699 61 83