Gå till innehåll
SWESKATING
SWESKATING

Long Track: Intervju med Tindra Jansson Westman

Vi har fått en intervju med vår världscupsdebutant Tindra Jansson-Westman. Läs mer för att se vad Tindra har att säga om helgens tävlingar.

Välkommen Tindra till intervju med oss! Berätta gärna för våra läsare vem du är.

- Jag heter Tindra Jansson Westman och tävlar för Sundsvall i Sverige. Blev i år förstaårs junior och har nu gjort debut på juniorvärldscupen vilket är riktigt roligt.

Du tävlade och gjorde debut i Juniorvärldscupen i finska Seinäjoki. Berätta för oss, hur det var.

- Det har varit extremt kul och framförallt spännande att få delta på en tävling som denna. Att få tävla för Sverige har jag gjort innan på bland annat ungdomslandskampen men det känns som att det genast blev större och mer spännande inför världscupen. Vilket är lite läskigt eftersom att man blir nervös men ändå kul då det är en känsla som man inte riktigt upplever många gånger på dom klassiska hemmatävlingarna. Känslan att få vara med i något större tillsammans med så många andra olika nationaliteter är något väldigt speciellt.

Vilka distanser körde du och vilka utav de är du mest nöjd med?

- Jag tävlade enbart i 500 m som egen distans då jag inte riktigt lyckades med mitt mål från förra helgen, vilket var att ta med mig en kvaltid på 1000 m också. Utöver min individuella sträcka så körde jag även mixed relay vilket är en typ av straffet och masstarten. 500 gick ungefär som jag tänkte men det som jag presterade bäst i jämfört med mina tankegångar från början är mixed relay och masstarten. Var innan väldigt nervös med hur vi skulle tajma växlingarna men tyckte vi löste det på ett väldigt bra sätt och slutade 5a i totalen vilket jag tycker är ett väldigt bra resultat.

Jag var även nervös innan masstarten för hur jag skulle lägga mig i loppet och om jag skulle orka hålla mig kvar i klungan men tyckte även där jag löste det på ett väldigt bra sätt och gjorde även några snygga omkörningar. Även om det inte räckte till en plats i finalen så är jag nöjd med min placering och insats.

 

Du tillsammans med övriga laget kommer att stanna kvar i Seinäjoki inför nästa helgs världscup. Hur ser dagarna ut inför nästa helg?

- Vi har en vecka med träning planerat där vi både tänkt köra lite rörlighet för återställning i kroppen och olika varianter med ispass. Tror det kommer ge oss mycket till nästa helg och vi hoppas på att få med några förbättringar som vi jobbar på under veckan även till startlinjen!

Om vi ska blicka bakåt, hur har dina förberedelser sett ut i jämförelse mot förra säsongen? Något speciellt du har lagt fokus på?

- Jämfört med förra säsongen denna tid så har jag mycket mer ispass i benen vilket jag tror är ett vinnande koncept. Har bland annat varit på sommarisen i hamar samt fått träna och tävla i inzell tillsammans med den svenska truppen. Det har varit lite svårt med motivationen i omgångar om man tittar tillbaka på hela försäsongen men när man får stå på skridskorna igen så kommer man ihåg vad det är man tränar för och får genast upp träningsmotivationen. Jag själv tycker att jag hittat mycket bättre teknisk åkning om man jämför med samma tid förra året, speciellt på rakorna och det har jag mig själv men även min tränare Björn hemma i Sundsvall att tacka för då vi ständigt fortsätter nöta tekniken.

Till sist, om du får spå lite i framtiden. Hur kommer det gå kommande helg?

- Nästa helg har jag ett 500 och masstart att köra vilket ska bli spännande. Jag ska försöka få med mig några tekniska detaljer på 500 m loppet så att jag möjligtvis kan slå denna helgens tid, jag håller tummarna för lika bra väder nästa helg som denna.

Masstarten som jag körde nu i helgen var min första om man bortser från SM för några år sedan. Min prestation blev bättre än jag trodde och går nu in med inställningen att jag faktiskt kan hänga med. Detta tror jag att jag kommer kunna få ta nytta av och eventuellt kunna klättra upp någon placering. Men framförallt går jag in med inställningen att ha kul och ta vara på tiden!

Publicerad: 2022-11-29

Senast uppdaterad: 2022-11-30

Författare: Mattias Hadders