Gå till innehåll
SWESKATING
SWESKATING

Föreningsundersökning: Från pandemi till OS-guld

Representanter i våra medlemsföreningar som bedriver verksamhet inom Long och Short Track har idag fått en enkät utskickad per mail.

Säsongen 2019/2020 bröt covid-19-pandemin ut och idrotten sattes på paus. En paus som innebar begränsningar gällande träning, tävling, läger och resor. Säsongen 2021/2022 lättades restriktionerna något men vi påverkades fortfarande av viruset och dess följdeffekter. Tyvärr tappade idrotten många utövare i alla åldrar under den här perioden. En stor ljuspunkt 2021 var dock att Nils van der Poel slog till och vann två VM-guld på distans-VM i Heerenveen, Nederländerna. Han fortsatte sedan säsongen 2021/2022 med att vinna samtliga världscuper, två OS-guld, notera två världsrekord och vinna Allround-VM. Nils framgångar har som ni alla vet uppmärksammats i både nationell och internationell media och vi på förbundet har märkt en stor skillnad i skridskoidrottens uppmärksamhet i Sverige.

Statistik från perioden 2020–2022 visar att våra idrotter inte tappade speciellt många skridskoåkare – de blev snarare fler. Det kan finnas naturliga förklaringar som att idrotten bedrivs utomhus, det är ingen direkt kontaktsport och att verksamheten fick fortlöpa för idrottare upp till 18 år. Nu är vi intresserade av att undersöka utvecklingen närmare och ta reda på hur det ser ut i er förening.

Vi hoppas såklart att så många föreningar avsätter tid för att besvara enkäten och skickar in till oss.

Har din förening inte erhållit enkäten? Skicka ett mail till Mattias Hadders

Publicerad: 2023-04-18

Senast uppdaterad: 2023-04-18

Författare: Mattias Hadders