Gå till innehåll
SWESKATING
SWESKATING

Europeisk konferens i Budapest

Ett förändrat landskap för skridskon var den stora frågan på den europeiska konferensen i Budapest, Ungern. Som sport står skridskon inför ett antal utmaningar för hur den framtida bilden av idrotten ska se ut. Både större och mindre nationer möttes i Budapest för att berätta om sina unika förutsättningar för verksamheten under två dagar.

Mindre nationer som Irland, som saknar åkare och bana, deltog likväl som de större som Norge och Nederländerna med flera anläggningar och stora sportsliga framgångar. Mixen av länder och passionerade representanter för skridskosporten inbjuder till gränsöverskridande dialoger som föder nya ideér och möjligheter.

Vi, som medlemsland i ISU, är en viktig part i den demokratiska process som det innebär att vara och verka som ett internationellt förbund. Vår röst är viktig för att se till att den sport vi är satt att värna om utvecklas i den riktning som vi tror är rätt.

På agendan för helgen fanns förberedelser för sommarens ISU-kongress där ett antal motioner och propositioner finns att ta ställning till. Från ISU så önskar man en offensivare och mer framåtlutat ställningstagande till hur skridskon ska utvecklas för att attrahera åkare, ledare, funktionärer, publik och andra samarbetspartners. Samtliga länder uppmanandes att aktivt delta i det förändringsarbete som skridskosporten står inför. Skridskon som sport behöver flytta fram sin position och kanske justera sina tävlingsformat. Många samtal pågår kring eventuella förändringar, som det alltid gör ett kongressår.

En intressant spaning under konferensen var att det verkar finnas en tydlig trend hos flera länder med åkare att det är fler och fler tjejer som hittar till skridskon. Även hos oss, i Sverige, ser vi samma trend. I takt med att tävlande får ett större inslag så förändras siffrorna och att ta till vara på trenden och utnyttja möjligheten är viktigt för framtiden.

Publicerad: 2024-05-03

Senast uppdaterad: 2024-05-03

Författare: Bent-Erik Brenden