Gå till innehåll
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet

Kälkåkningens dag

Logo kälkåkningens dag

Mer kälkåkning åt folket! Det är målet med Kälkåkningens dag som instiftas 2023 av Idrottsrådet SweSliding. Kälkåkningens dag infaller den sista söndagen i februari varje år, vilket 2024 innebär den 25 februari.

Vad är Kälkåkningens dag?

Under Kälkåkningens dag är det tänkt att så många människor som möjligt ska få uppleva glädjen med kälkåkning. Det kan vara så enkelt som att ta med sig fika och kälkar till den lokala pulkabacken. Det kan också vara så att en förening arrangerar prova-på-dag eller ett besök till en anläggning där det finns kälkar att låna för att åka med.

Aktiviteter på Kälkåkningens dag 25 februari 2024

Du kan själv väldigt enkelt delta på Kälkåkningens dag genom att ta med kälkarna till närmaste pulkabacke. Ta även med något gott fika så blir dagen ännu trevligare.

Aktiviteter kommer att synas här

Persåsbacken, Persåsen - Jämtland


Persåsbacken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hammarstrands Kälk- och Rodelbana, Hammarstrand - Jämtland


Hammarstrands Kälk- och Rodelbana Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vitberget, Skellefteå - Västerbotten


Skellefteå Rodelsällskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arrangera en aktivitet

Vi uppmuntrar så klart föreningar, organisationer och anläggningar att genomföra en aktivitet under Kälkåkningens dag. Detta för att få fler människor i närområdet att uppleva glädjen i att åka kälke och att komma i rörelse under vintern.

En aktivitet kan bestå av en prova-på dag, ett besök i närmsta pulkabacke med utlåningsutrustning, en enklare tävling eller något annat som ni kommer på. Eftersom det här kommer ganska tätt inpå 26 februari kan en utmärkt aktivitet även vara att dela SweSlidings inlägg i sociala medier. Kontakta gärna förbundet på swesliding@swesports.org med era idéer. Så kan vi tillsammans skapa och marknadsföra ett stort utbud av aktiviteter under årets och framtida Kälkåkningens dag!

Marknadsföringsmaterial Kälkåkningens dag

Varför en Kälkåkningens dag

–Med Kälkåkningens dag vill vi skapa en gemensam aktivitetsdag över hela landet som lyfter fram kälkåkning som sport och aktivitet för kroppsrörelse. Samt att ge fler människor möjlighet att åka kälke i olika former, säger Johan Ahlberg som är ordförande i idrottsrådet SweSliding.

Men kälke är väl ändå mest för barn

Så klart är kälkåkning en aktivitet som barn älskar att göra. Men du kan aldrig bli för gammal för att åka kälke. Och det finns faktiskt en mängd olika sorters kälkar. Banrodel, bob och skeleton är kälkar som du kör med i speciella isbanor i över 120 km i timmen. Alpinrodel och naturrodel är kälkar där du kör på platt underlag av snö eller is. Snowracer finns väl i stort sett varje förråd ute i landet och går utmärkt att åka på både för barn och vuxen. Så spannet är från när du är gammal nog för att kunna sitta och hålla i dig till att du är 90 år och inte för gammal för att kunna sitta och hålla i dig. Du kan träna och ha ambitionen att tävla i VM och OS eller åka ibland i den lokala pulkabacken bara för att det är roligt.

Fakta om kälkidrotten i Sverige

Svenska Skridsko-. Kälk- och Rullidrottsförbundet (SweSports) är det samlande organet för kälksport i Sverige och medlemmar i Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommittee. Idrottsrådet SweSliding har till uppdrag att utveckla kälksporten inom förbundet tillsammans med anslutna föreningar.

I dagsläget finns sex olika kälksporter i Sverige: alpinrodel, banrodel, bob, naturrodel, skeleton och sledcross.

Publicerad: 2023-02-05

Senast uppdaterad: 2023-08-29

Författare: Roger Strandberg