Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Naturrodel

Två naturrodelåkare på väg nerför banan

Naturrodel körs på platta isbanor och är en minst sagt spektakulär sport. Den kontrollerande kontakten med banan skiljer sig från annan kälkåkning (utom alpinrodel).

Banan

Naturrodel körs på banor utan höga iskanter. Själva rakorna är platta och kurvorna är inte doserade (dock kan de ha viss lutning). Underlaget består av is.

Kälken

Kälken av två trämedar där främre delen är uppböjd och bildar två horn som används vid styrning. På trämedarna sitter det metallmedar fastskruvade. Medarna är vinklade mot isen och det är metallmedarna som har kontakt med isen. Två metallbockar håller ihop medarna och ovanpå bockarna är ett säte fastsatt som föraren ligger på. I hornen sitter det en rem som föraren styr med.

Personlig utrustning

Föraren har en tajt aerodynamisk åkdräkt. Den måste vara av tyg och släppa igenom en viss mängd luft. Föraren har även hjälm, glasögon, handskar med små spikar för få fäste på isen i starten och skor med spikar under fotsulan.

Så körs naturrodel

För att starta ett naturrodelåk använder sig föraren av två handtag på vardera sida om sig. När föraren dragit i gång sig paddlar föraren med händerna mot isen för att få ytterligare fart. Under åket styr föraren genom att pressa benet mot medhornet samtidigt som föraren drar i styrremmen. För att få mer effekt i styrningen lutar man sig inåt i kurvan vilket också ökar stabiliteten på kälken.

Klasser

  • Dam
  • Herr
  • Dubbel
  • Lag

Klasserna är uppdelade för seniorer, juniorer, ungdomar och barn.

Snabbfakta naturrodel

  • Har sitt moderna ursprung från Sankt Moritz i Schweiz.

  • Naturrodel har en styrrem till skillnad från banrodel. Naturrodeln är inte heller lika aerodynamiskt utformad som en banrodel.

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Författare: Roger Strandberg