Gå till innehåll
SWESKATING
SWESKATING

Långfärdsskridsko

Flera långfärdskridskoåkare åker på rad på spegelblank is

Sverige är fullt av sjöar, hav och andra vattendrag som vintertid inbjuder till härlig skridskoåkning. Att åka långfärdsskridsko är en symbios av friluftsliv och idrott som kan utövas i många olika syften som till exempel för att uppleva naturen, motionera, social samvaro, rekreation eller träna för att förbättra sin fysiska prestationsförmåga.

Tävlingsformen av långfärdsskridskoåkning kallas Maraton och det kan du läsa mer om här. Läs mer om Maraton

Vart kan man åka?

Långfärdsskridskor kan åkas på iordningsställda isbanor på sjöar och havsvikar där isen prepareras och plogas kontinuerligt. Det ger en förhållandevis säker åkning för den som är ovan att själv bedöma isens bärighet. Nedan kan du hitta mer information om plogade isbanor och länkar vidare till aktuell isstatus.

Hitta plogade isbanor Länk till annan webbplats.

Med hjälp av israpporter kan långfärdsskridskoåkare hjälpa varandra att hitta åkbara isar runt om i landet. Tack vare Skridskonätets tjänst isobservationer kan människor enkelt dela med sig av sina genomförda långfärdsskridskoturer och aktuella islägen. För att lämna och ta del av israpporterna måste du vara medlem i en förening som i sin tur är medlem hos Skridskonätet.

Israpporter hos Skridskonätet Länk till annan webbplats.

Den som har stor kunskap, är väl förtrogen med sin utrustning och har sällskap kan åka långfärdsskridskor på helt orekad is. Långfärdsskridskor går att åka på alla typer av isbelagda vattendrag som sjöar, hav, tjärnar, bäckar, älvar och kanaler.

Med vem kan man åka?

Är du nybörjare och känner dig otrygg ute på isen, vill du ha tips på åkteknik eller söker du turkamrater för kommande skridskoturer? Hör av dig till någon av våra föreningar runt om i landet!

Hitta förening

Utrustning

Det finns speciellt utvecklade skridskoskenor som passar till lite grövre pjäxor för att underlätta förflyttning på land mellan isar vid behov. Lättare varianter av skenor för snabbare åkning finns och dessa går ofta att kombinera med en skatepjäxa för skidåkning. Det finns bindningar som tillåter åkning med lös eller fast häl.

Förutom skenor och pjäxor ska långfärdsskridskoåkaren utrusta sig med nödvändig säkerhetsutrustning som isdubbar, en ispik för att bedöma isens bärighet samt en ryggsäck som innehåller ett vattentätt packat ombyte ifall isen brister. Skydd i form av en hjälm och knäskydd är också bra att utrusta sig med.

Vill du prova långfärdsskridskor för första gången går det ofta att hyra utrustning i anknytning till platser där det finns plogade banor eller av din lokala långfärdsskridskoförening.

Mer information om utrustning för Långfärdsskridsko

Säkerhet

Naturisar är inbjudande att bege sig ut på en strålande vinterdag och lockar både nybörjare och mer rutinerade långfärdsskridskoåkare. Men vistelse på is innebär risker och säkerheten måste alltid komma i första hand. En bra minnesregel att alltid ha med sig är KUS. Det står för:

  • Kunskap
  • Utrustning
  • Sällskap

Mer information om säkerhet vid långfärdsskridskoåkning

Publicerad: 2022-08-16

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Författare: Roger Strandberg