Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Roller Derby

tävlande i roller derby kämpar att komma fram

Vad är Roller Derby?

Roller Derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana. Poäng delas ut till en spelare för varje medlem i motståndarlaget den kör förbi. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

Så här går en match till

En match (kallas en bout) varar i sammanlagt 60 minuter och är indelad i två 30-minutersperioder. Perioderna är i sin tur indelade i flera ”jams” som kan vara i max två minuter med 30 sekunder mellan.

Laget består av spelare som är indelade i en ”Pivot Blocker” (har en rand på hjälmen), tre ”blockers” och en ”jammer” (har en stjärna på hjälmen).

Varje jam börjar med att blockers startar i klunga (kallat ”pack”) efter en visselsignal från domaren. Pivot Blockern är främst och när klungan nått startlinjen blåser domaren två signaler och de båda lagens jammers får starta.

Jammerns första uppgift är att försöka tränga sig genom motståndarnas lag.

Blockerns uppgift är att försöka hjälpa fram sin egen jammer genom motståndarklungan samt förhindra motståndarens jammer att ta sig igenom. Detta får göras genom tacklingar enligt vissa regler. Den jammer som först lyckas ta sig förbi motståndarnas blockers kallas lead jammer och har rätt att när som helst avbryta jammen genom att placera sina händer på höfterna.

Lagens jammers ska nu snabbt köra i kapp klungan igen varefter poängräkningen börjar. Jammern ska nu försöka ta sig förbi så många blockers från motståndarlaget som möjligt.

Varje godkänd omkörning av en motståndarblocker ger en poäng. När lead jammers markerar med händerna på höfterna, eller när två minuter gått, är jammen slut.

Fakta Roller Derby

Sporten har amerikanskt ursprung och en historia som sträcker sig nästan hundra år bakåt i tiden. Glansdagarna kan betraktas varit under tidigt 1970-tal. 1972 sattes ett publikrekord när över 50 000 åskådare såg matchen mellan Chicago Midwest Pioneers och Los Angeles Thunderbirds. Tittarsiffror för TV-sända tävlingar i USA kunde under samma period nå 15 miljoner tittare.

Under de senaste fem–tio åren har sporten gjort comeback världen över. Det är fortfarande bara i USA som Roller Derby har nått en status som en riktig publiksport med arenor specialbyggda för ändamålet.

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Författare: Roger Strandberg

Sofia Isaksen

Verksamhetskoordinator