Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel

Alpinrodelåkare passerar röd port

Alpinrodel är den variant av rodel som är enklast att arrangera. Den körs på snö som underlag, vanligtvis i pistade backar för alpint bruk.

Banan

Alpinrodel kan som rekreation, motion och träning köras fritt men vid tävling stakas en bana ut med portflaggor runt vilka föraren ska styra sin kälke på rätt sida för att ta sig från start till mål.

Kälken

Består av två trämedar där främre delen är upphöjd och bildar två horn som används vid styrning. På trämedarna sitter metallmedar fastskruvade. Medarna är vinklade mot snön och det är metallmedarna som har kontakt med underlaget.

Bak på kälken finns sätet som föraren sitter på och fram i hornen är styrremmen fäst som föraren håller sig i.

Kälken är utrustad med en fångstrem som är fäst runt åkaren ben. En säkerhetsåtgärd för att förhindra obemannade kälkars färd i banan.

Personlig utrustning

Vid åkning för rekreation, motion och träning rekommenderas varma vinterkläder, rejäla handskar och skor med grov sula.

Vid tävling ikläder sig föraren lämpligast kläder med tajt passform för att minska luftmotståndet. Hjälm är en självklarhet och glasögon rekommenderas.

Så körs alpinrodel

För att få fart på kälken i starten använder sig föraren av två handtag på varsin sida om sig. När föraren dragit igång kälken paddlar föraren med händerna mot snön för extra fart. Efter startmomentet måste föraren snabbt inta en mer liggande position på kälken för att minska luftmotståndet och behålla farten. Föraren styr kälken genom att pressa vaderna mot kälkens horn, luta kroppen inåt i svängen och samtidigt lyfta kälkens horn med styrremmen.

Alpinrodel går snabbt att lära sig och är en rolig idrott för den som gillar fart.

Klasser

Herr
Dam
Junior
Barn

Snabbfakta Alpinrodel

  • Har sitt moderna ursprung från St Moritz i Schweiz. Att åka kälke på snö är ursprungliga formen av rodel.

  • Tekniken i Alpinrodel är väldigt lik tekniken i Naturrodel, den enda skillnaden är att Alpinrodel körs på snö med kälkar som är anpassade för det medan Naturrodel körs på is.

  • Alpinrodel tillsammans med Sledcross har flest utövare inom kälksport i Sverige.

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2022-12-12

Författare: Roger Strandberg