Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Sledcross

sledcrossåkare kämpar om förstaplatsen genom en kurva

Sledcross är den enda kälksporten där flera åkare förekommer samtidigt i banan. Sporten kan utföras för rekreation, motion, träning eller tävling. Den som snabbast manövrerar sin kälke från start till mål genom banan vinner.

Banan

Sledcross körs på snö som underlag i en bana där olika terrängformationer som doserade kurvor, terrängvågor och hopp förekommer för att utmana föraren och skapa en rolig åkupplevelse.

Kälken

Kälken utgörs av en metallram i vilken tre skidor är fästa undertill. Den främre skidan ska vara styrande och kopplad till en ratt eller ett styre. På ramen finns en sits monterad på vilken föraren kan sitta. Kälken bör ha ett system för automatisk undanstyrning alternativt att man använder fångstrem.

Personlig utrustning

Vid åkning rekommenderas varma vinterkläder. Hjälm är obligatoriskt och glasögon rekommenderas.

Så körs sledcross

Vid starten får föraren sparka i gång kälken med en fot mot snön, däremot måste båda händerna samt en fot eller ett knä alltid ha kontakt med kälken. För att styra kälken använder föraren ratten. För att göra styrningen effektiv krävs det att föraren ständigt flyttar kroppens position på kälken för att fördela trycket till rätt skida vid rätt tillfälle. Föraren sitter antingen på sitsen med fötterna placerade på skidorna eller så kan föraren placera knäna på skidorna för att flytta tyngdpunkten framåt till den styrande skidan. Vid målgång är det första kroppsdel som passerar mållinjen som räknas.

Klasser

Sledcross är kälksportens absoluta breddsport. Här kan ALLA delta. Klasserna indelas efter hur startfältet ser ut i ålder och ibland efter kön.

Snabbfakta sledcross

  • Sledcrossens tävlingsform kommer från Skicrossen.

  • Kärt barn har många namn: Rattkälke, styrkälke, bob eller snowracer.

  • Den vanligaste styrkälken i sledcross i Sverige är Stiga Snowracer som gjorde sin debut 1972.

  • Rattkälken har sitt ursprung från Flexible Flyer som var en kälke med ett slags styre som patenterades 1889.

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Författare: Roger Strandberg