Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Kälkåkningens dag

Logo kälkåkningens dag

Mer kälkåkning åt folket! Det är målet med Kälkåkningens dag som instiftades 2023 av Idrottsrådet SweSliding. Kälkåkningens dag infaller den sista söndagen i februari varje år, vilket 2025 innebär den 23 februari.

Vad är Kälkåkningens dag?

Under Kälkåkningens dag är det tänkt att så många människor som möjligt ska få uppleva glädjen med kälkåkning. Det kan vara så enkelt som att ta med sig fika och kälkar till den lokala pulkabacken. Det kan också vara så att en förening arrangerar prova-på-dag eller ett besök till en anläggning där det finns kälkar att låna för att åka med.

Aktiviteter på Kälkåkningens dag 23 februari 2025

Aktiviteter presenteras här fortlöpande

Arrangera en aktivitet

Vi uppmuntrar så klart föreningar, organisationer och anläggningar att genomföra en aktivitet under Kälkåkningens dag. Detta för att få fler människor i närområdet att uppleva glädjen i att åka kälke och att komma i rörelse under vintern.

En aktivitet kan bestå av en prova-på dag, ett besök i närmsta pulkabacke med utlåningsutrustning, en enklare tävling eller något annat som ni kommer på. Kontakta gärna förbundet på swesliding@swesports.org med era idéer så kan vi tillsammans skapa och marknadsföra ett stort utbud av aktiviteter under Kälkåkningens dag!

Marknadsföringsmaterial Kälkåkningens dag

Varför en Kälkåkningens dag?

Med Kälkåkningens dag vill vi skapa en gemensam aktivitetsdag över hela landet som lyfter fram kälkåkning som sport och aktivitet för kroppsrörelse. Samt att ge fler människor möjlighet att åka kälke i olika former

Men kälke är väl ändå mest för barn?

Så klart är kälkåkning en aktivitet som barn älskar att göra. Men du kan aldrig bli för gammal för att åka kälke! Och det finns faktiskt en mängd olika sorters kälkar. Banrodel, bob och skeleton är kälkar som du kör med i speciella isbanor i över 120 km i timmen. Alpinrodel och naturrodel är kälkar där du kör på platt underlag av snö eller is.

Snowracer finns väl i stort sett varje förråd ute i landet och går utmärkt att åka på både för barn och vuxen. Så spannet är från när du är gammal nog för att kunna sitta och hålla i dig, till att du är 90 år och inte för gammal för att kunna sitta och hålla i dig. Du kan träna och ha ambitionen att tävla i VM och OS eller åka ibland i den lokala pulkabacken bara för att det är roligt!

Fakta om kälkidrotten i Sverige

Svenska Skridsko-. Kälk- och Rullidrottsförbundet (SweSports) är det samlande organet för kälksport i Sverige och är medlem i Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommittee. Idrottsrådet SweSliding har till uppdrag att utveckla kälksporten inom förbundet tillsammans med anslutna föreningar.

I dagsläget finns sex olika kälksporter i Sverige: alpinrodel, banrodel, bob, naturrodel, skeleton och sledcross.

Publicerad: 2023-02-05

Senast uppdaterad: 2024-11-20

Författare: Roger Strandberg

Mattias Hadders

Elit- och idrottskoordinator