Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Inlinehockey

Inlinehockeyspelare tekar

Vad är Inlinehockey?

Inlinehockey, även känt som Street hockey eller Roller hockey, är en sport som liknar ishockey. Det är en fartfylld och spännande sport som kombinerar skridskoåkning och puckhantering med den intensiva actionen från ishockey. Ibland förväxlas sporten med sin kusin, rullskridskohockey, som spelas på rullskridskor.

Utrustning och regler

En del av skydden som används är desamma som i ishockey, men som namnet antyder spelas inlinehockey på inlines (vanligtvis med fyra hjul på rad). Sporten utövas av två lag med fem spelare vardera (en målvakt och fyra utespelare) på en ovalformad rink. Den spelas vanligtvis med en ishockeyklubba och en puck, men ibland tillåts även användning av boll. Sporten är fartfylld och fanses vara en kontaktsport, men där tacklingar är förbjudna. Detta, tillsammans med färre spelare på banan, bidrar till ett snabbare spel.

Inlinehockey kan spelas både inomhus och utomhus på olika underlag som plast, betong, trä och asfalt. Vid organiserade matcher och mästerskap krävs det att spelet äger rum på plastunderlag, oftast med hårt underlag som betong. Tacklingar är inte tillåtna, och World Skates regelbok är sträng när det gäller beteende som kan leda till skador. Att åka på inlines är generellt mjukare än att åka skridskor, vilket minskar risken för allvarliga skador.

Sporten kännetecknas av en stark gemenskap

Inlinehockey är en utmärkt sport för både elitidrottare och motionärer och kan även vara ett komplement under försäsongen för andra sporter som ishockey, bandy, innebandy samt individuella sporter som skridskoåkning och skidåkning. Få sporter ger så mycket konditionsträning (långt mer än vanlig löpträning) under väldigt roliga betingelser! Sporten kännetecknas av glada leenden och en stark social gemenskap mellan både med- och motståndarspelare under matchdagar. Men trots den vänliga atmosfären är det såklart ett seriöst spel där vinsten är det som räknas.

www.nihc.se Länk till annan webbplats. finns länkar till tävlingsbestämmelser och seriebestämmelser.

Publicerad: 2024-05-06

Senast uppdaterad: 2024-05-06

Författare: Olle Söderberg