Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Bob

Röd monobob stormar fram i banan

Bob är kälkåkningens lagsport. Perfekt timing i startögonblicket är avgörande vare sig det är tvåmans- eller fyrmansbobsom körs. Dessutom krävs det att teamet är följsamma genom banans kurvor.

Men bob kan också utövas som singelidrott i grenarna Monobob och Parabob. I parabob kan personer med olika typer av funktionsnedsättningar på nedre delen av rörelseapparaten utöva kälksport. Parabob körs i samma specialbyggda banor som Bob, Banrodel och Skeleton.

Banan

Bob körs i specialbyggda banor som består av raksträckor och doserade kurvor. Banorna är byggda av snö, trä eller betong. Betongbanorna är oftast utrustade med kylanläggning. Själva ytan på banorna består av ett lager med is.

Kälken

Består av en tvådelad ram av stål där två medaxlar sitter fastsatta. Den främre axeln kan kan vridas så att boben kan styras. På varje medaxel sitter det två metallmedar. En styranordning som består av två metallringar som genom olika linor är kopplad till den främre styraxeln. En bromsanordning finns som hjälper till att få stopp på boben när den gått i mål. En tvådelad aerodynamisk kåpa. Ett nerfällbart starthandtag för piloten och två starthandtag bak till bromsaren (på en fyrmansbob sitter det även två fällbara starthandtag på mitten).

Personlig utrustning

Utövarna har tajta åkdräkter, integralhjälmar och löpskor med massor av 4
milimeter långa små sylvassa spikar längst fram som ger fäste när de springer på isen.

I Parabob har föraren hjälm med visir men till skillnad från Bob så behövs varken fartdräkt eller startskor. Detta eftersom föraren startar sittande i paraboben.

Så körs bob

För att starta ett bobåk står föraren på sidan av boben och håller i sitt starthandtag. Bromsaren står vid bobens bakre handtag. Piloten och bromsaren springer igång boben och hoppar i. Boben styrs av piloten med hjälp av styrringarna och bromsaren stoppar boben med hjälp av bromsen när ekipaget gått i mål.

I Parabob startas kälken med hjälp av en maskin som ger alla förare samma ingångshastighet i banan. Lättare ekipage har möjlighet att tillsätta barlast för att närma sig den maximalt tillåtna viktgränsen. I parabob är det därmed den förare som bäst manövrerar sin kälke ner genom banan som vinner. Avsaknaden av moment som påverkas av fysiska egenskaper som styrka gör att alla tävlar mot varandra oavsett kön.

Klasser

Herr tvåmans och fyrmans
Dam tvåmans och monobob
Junior tvåmans och monobob
Ungdom monobob
Parabob: Damer och Herrar tävlar tillsammans

Svenska Olympier genom tiderna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Snabbfakta Bob

  • Olympisk gren sedan 1924

  • Fyrmansbob är den snabbaste grenen av bob. De kommer upp i farter på cirka 155 km/h

  • Har sitt moderna ursprung från St Moritz i Schweiz

  • Bobekipagen (åkare och kälke) har maxvikt för att hålla farten nere. Fyrmansbob får väga max 630 kg, medan tvåmansbob får väga max 390 kg för män och 325 kg för kvinnor

  • Parabob skiljer sig från alla andra kälksporter då det är en maskin som startar kälken istället för åkaren

  • Första internationella tävlingen i Parabob hölls i Sigulda, Lettland 2013

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2022-11-16

Författare: Roger Strandberg