Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Bob

Röd monobob stormar fram i banan

Bob är kälkåkningens lagsport. Perfekt tajming i startögonblicket är avgörande oavsett om det är två- eller fyrmansbob som körs. Dessutom krävs det att teamet är följsamma genom banans kurvor.

Bob kan också utövas som singelidrott i grenarna monobob och parabob. I parabob kan personer med olika typer av funktionsnedsättningar på nedre delen av rörelseapparaten utöva kälksport. Parabob körs i samma specialbyggda banor som bob, banrodel och skeleton.

Banan

Bob körs i specialbyggda banor som består av raksträckor och doserade kurvor. Banorna är byggda av snö, trä eller betong. Betongbanorna är oftast utrustade med kylanläggning. Själva ytan på banorna består av ett lager med is.

Kälken

Kälken består av en tvådelad stålram där två medaxlar sitter fastsatta. På varje medaxel sitter det i sin tur två metallmedar där den främre axeln är vridbar så att boben kan styras. Styranordningen består av två metallringar och är kopplad till den främre styraxeln genom olika linor. Det finns en bromsanordning som hjälper till att få stopp på boben när den gått i mål. Kälken har en tvådelad aerodynamisk kåpa, ett nerfällbart starthandtag för piloten och två starthandtag bak till bromsaren. På en fyrmansbob sitter det även två fällbara starthandtag på mitten.

Personlig utrustning

Utövarna har tajta åkdräkter, integralhjälmar och löpskor med massor av fyra
milimeter långa, små och sylvassa spikar längst fram som ger fäste när de springer på isen. I parabob har föraren hjälm med visir men till skillnad från bob så behövs varken fartdräkt eller startskor. Detta eftersom föraren startar sittande i paraboben.

Så körs bob

För att starta ett bobåk står förarna på sidan av boben och håller i sitt starthandtag samtidigt som bromsaren står vid bobens bakre handtag. Piloten och bromsaren springer i gång boben och hoppar i. Boben styrs av piloten med hjälp av styrringarna och bromsaren stoppar boben med hjälp av bromsen när ekipaget gått i mål.

I parabob startas kälken med hjälp av en maskin som ger alla förare samma ingångshastighet i banan. Lättare ekipage har möjlighet att tillsätta barlast för att närma sig den maximalt tillåtna viktgränsen. I parabob är det därmed den förare som bäst manövrerar sin kälke ner genom banan som vinner. Avsaknaden av moment som påverkas av fysiska egenskaper som styrka gör att alla tävlar mot varandra oavsett kön.

Klasser

 • Herr: tvåmans- och fyrmansbob
 • Dam: tvåmans- och monobob
 • Junior: tvåmans- och monobob
 • Ungdom: monobob
 • Parabob: damer och herrar tävlar tillsammans

Svenska Olympier genom tiderna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Snabbfakta bob

 • Olympisk gren sedan 1924.

 • Fyrmansbob är den snabbaste grenen av bob. De kommer upp i farter på cirka 155 km/h.

 • Har sitt moderna ursprung från Sankt Moritz i Schweiz.

 • Bobekipagen (åkare och kälke) har maxvikt för att hålla farten nere. En fyrmansbob får väga max 630 kg, medan en tvåmansbob får väga max 390 kg för män och 325 kg för kvinnor.

 • Parabob skiljer sig från alla andra kälksporter då det är en maskin som startar kälken istället för åkaren.

 • Första internationella tävlingen i parabob hölls i Sigulda, Lettland 2013.

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Författare: Roger Strandberg