Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Inline Speed Skating

Inlinesåkare åker på rad framför gula fält

Inline Speed Skating

Inline Speed Skating kommer ursprungligen från tävlingar på traditionella rullskridskor med så kallade quads. Sporten är väldigt lik Long Track Speed Skating och många åkare byter skridskor beroende på säsong. Att åka inlines är utmärkt som träningsform för den som vill förbättra prestationsförmågan men det går lika bra att utöva idrotten för motion och välbefinnande eller för den sociala samvaron.

Utrustning

En inlineskridsko består av en tajt sittande sko som vanligtvis är gjord av läder, kolfiber eller komposit. För bäst passform bör skon klara av att värmas för att kunna formas efter foten. Vanligt är också att man gjuter en sko efter foten.

Ramen (även kallad chassi) som håller i hjulen är vanligen gjord av aluminium eller magnesium och håller oftast tre, fyra eller fem hjul. Hjulen är mellan 78 och 110 mm i diameter och varje hjul har två kullager. 2002 började inlinestillverkarna marknadsföra hjul med diameter mellan 84–110 mm. Detta var en stor skillnad mot tidigare då 80 millimeter var den vanligaste storleken. Under åren som följde på detta slogs flertalet nationella- och världsrekord – förmodligen på grund av den nya tekniken.

Inlineshjul för tävling är hårdare än hjul för rekreationsåkning men inte lika hårda som de för Aggressive Inline. Hårdheten i hjulen bidrar till högre hastighet och mindre motstånd. Det finns olika hjul för inom- och utomhusåkning, bana eller väg och cement eller asfalt. De riktigt rutinerade inlineåkarna kombinerar olika sorters hjul på samma chassi för bästa grepp och rull.

Tävling

Inom inline finns både motions- och tävlingslopp. Internationellt och nationellt sker inlinestävlingar på bana eller väg. Man tävlar i distanser från 300 meter upp till 50 km där hel- och halvmaraton är vanliga distanser. I Sverige genomförs tävlingar på väg och bana. Inlinestävling arrangeras som tids-, utslagnings-, distans-, uthållighets-, poäng-, stafett-, etapp-, jakt- och heatlopp. Under 2009 var inline nära att få OS-status men hamnade precis utanför de två idrotter som slutligen valdes som nya OS-sporter.

Teknik

Skären på inlinesåkning är djupare och snabbare än för en rekreationsåkare men inte lika djupa och snabba som hos en hastighetsåkare på is.

De flesta åkarna använder sig av så kallad ”Double Push”-teknik som uppfanns av Chad Hedrick. Tekniken tillåter två tryck på varje skär och kan vara mycket uttröttande för oerfarna åkare med otillfredsställande teknik. Den här tekniken använder man oftast vid en spurt eller liknande. Med rätt teknik kan Double Push vara en rejäl energisparare.

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Författare: Roger Strandberg