Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Skeleton

 

Skeleton är den enda kälksporten som körs framlänges. Det gör startmomentet extra spektakulärt då förarna kastar sig på kälken.


Banan

Skeleton körs i specialbyggda banor som består av raksträckor och doserade kurvor. Banorna är byggda av snö, trä eller betong. Betongbanorna är oftast utrustade med kylanläggning. Själva ytan på banorna består av ett lager med is.

Kälken

Kälken består av en platt stålram, två rörformade metallmedar som löper längs hela kälken där främre delen har en slät glidyta och bakre delen en räfflad styr-yta, en basplatta som man ligger på samt fyra ”bumbers” (två fram och två bak) som skyddar kälken och åkaren.

Personlig utrustning

Föraren har en tajt aerodynamisk åkdräkt som dock måste släppa igenom en viss mängd luft. Hjälm och visir är aerodynamiskt utformade och speciellt anpassad för skeleton. Hjälmen har även ett hakskydd då huvudet (med hakan som lägsta punkt) gärna pressas ner i isen av g-krafterna. Föraren har löpskor med massa fyra millimeterspikar längst fram som ger fäste.

Så körs skeleton

För att starta ett skeletonåk springer föraren framåtböjd och skjuter kälken
framför sig. När slutet på startrakan nås kastar sig föraren framlänges och lägger sig på skeletonkälken. Föraren styr genom att flytta tyngdpunkten på kälken och genom att sätta ner fötterna i isen. Man försöker dock undvika det så mycket som möjligt då det sänker farten.

Klasser

  • Dam
  • Herr
  • Junior
  • Ungdom

Svenska olympier genom tiderna Länk till annan webbplats.

Skeletonsportens historia Länk till annan webbplats.

Mer fakta om Skeleton Länk till annan webbplats.

Skeletonåkare springer i starten och skjuter kälken bredvid sig

Snabbfakta skeleton

  • Olympisk gren 1928 och 1948. Är sedan 2002 permanent olympisk gren.

  • Har sitt moderna ursprung från Sankt Moritz i Schweiz.

  • Den första skeletonliknande kälken togs fram av L. P. Child.

  • Skeleton finns endast i singel till skillnad från rodel där det finns dubbel och bob där du kan åka allt ifrån ensam ända upp till fyra stycken.

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Författare: Roger Strandberg