Gå till innehåll
SWESKATING
SWESKATING

Barn och ungdom

Många glada människor samlade på en skridskois

Skridskoåkning på naturisar uppskattas även av barn och ungdomar. En aktivitet där hela familjen kan göra något tillsammans ute i friska luften. Vid skridskoåkning tränas fysiska egenskaper som koordination, balans, stryka och uthållighet. Genom skridskoåkningen kan vi även väcka ett bestående intresse för djur, natur och friluftsliv.

Det är en självklarhet att barn och ungdomar aldrig vistas utan vuxen ute på naturisar. Minst en vuxen ska närvara, men helst två om olyckan är framme. Som vuxen med barn och ungdomar ute på naturisen tar vi på oss ett stort ansvar. Välj gärna en plogad skridskobana eller ett området med grunt vatten där både vuxna och barn står botten om isen brister.

Barn som inte är simkunniga bör utrustas med räddningsväst med krage som vänder personen till ryggläge och håller huvudet ovanför vattenytan.

Simkunniga barn och ungdomar ska också utrustas med flythjälp. Antingen flytväst, ryggsäck eller en kombination av de båda. Hjälm och isdubbar sitter givetvis på!

Barn är vetgiriga! Låt barnen träna på att använda isdubbar, ispik och räddningslina under trygga former. Lär barnen om isvett och förbered dem för kommande skridskoturer utan dig så att nya generationer kan fortsätta njuta av trygga skridskoturer på sjöar, hav, tjärnar, älvar och åar.

Hitta din förening

Via länken nedan kan du snabbt hitta en förening som håller på med Långfärdsskridsko. Finns det ingen förening i närheten där du bor kan du få hjälp att starta en egen här.

Hitta förening

Riktlinjer barn- och ungdomsidrott

Vi vill tillsammans inom idrottsrörelsen jobba för att så många som möjligt vill idrotta så länge som möjligt i en så bra verksamhe som möjligt. Som stöd till föreningar har vi därför tagit fram och samlat viktiga riktlinjer för barn- och ungdomsidrott.

Läs mer om barn- och ungdomsidrott

Skoj på skridskor

Genom projektet Skoj på skridskor har SweSports tagit fram inspiration och tips på övningar för att träna färdigheter på skridskor. Perfekt för dig som vill börja med Roller Derby eller för dig som är tränare. Det finns både filmer och en folder med massa roliga och utmanande övningar!

Skoj på skridskor

LOK-stöd

Alla föreningar som bedriver verksamhet för barn och ungdomar (7-25 år) går det att ansöka om lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd).

Läs mer om LOK-stöd

Tävlingar och läger

I våran kalender hittar du tävlingar och läger som är riktade för isidrotter.

Utbildning

I vår utbildningsportal samlar vi utbildningar som är riktade för våra idrotter. Klicka in på swesportsutbildning.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Idrottskoordinator

Vid frågor kontakta
Mattias Hadders
mattias.hadders@swesports.org
+46725168797

Publicerad: 2022-08-16

Senast uppdaterad: 2023-09-21

Författare: Roger Strandberg