Gå till innehåll
SWESKATING
SWESKATING

Barn och ungdom

Många glada människor samlade på en skridskois

Skridskoåkning på naturisar uppskattas även av barn och ungdomar. En aktivitet där hela familjen kan göra något tillsammans ute i friska luften. Vid skridskoåkning tränas fysiska egenskaper som koordination, balans, stryka och uthållighet. Genom skridskoåkningen kan vi även väcka ett bestående intresse för djur, natur och friluftsliv.

Det är en självklarhet att barn och ungdomar aldrig vistas utan vuxen ute på naturisar. Minst en vuxen ska närvara, men helst två om olyckan är framme. Som vuxen med barn och ungdomar ute på naturisen tar vi på oss ett stort ansvar. Välj gärna en plogad skridskobana eller ett området med grunt vatten där både vuxna och barn står botten om isen brister.

Barn som inte är simkunniga bör utrustas med räddningsväst med krage som vänder personen till ryggläge och håller huvudet ovanför vattenytan.

Simkunniga barn och ungdomar ska också utrustas med flythjälp. Antingen flytväst, ryggsäck eller en kombination av de båda. Hjälm och isdubbar sitter givetvis på!

Barn är vetgiriga! Låt barnen träna på att använda isdubbar, ispik och räddningslina under trygga former. Lär barnen om isvett och förbered dem för kommande skridskoturer utan dig så att nya generationer kan fortsätta njuta av trygga skridskoturer på sjöar, hav, tjärnar, älvar och åar.

Publicerad: 2022-08-16

Senast uppdaterad: 2022-11-16

Författare: Roger Strandberg