Gå till innehåll
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet

Våra idrotter

SweSkating

Long Track Speed Skating utövas på is med skridskor. Det är en snabb idrott för den som gillar höga farter!

 

Sporten går ut på att deltagarna skrinnar en förutbestämd sträcka så snabbt som möjligt.

Att åka långfärdsskridsko är en symbios av friluftsliv och idrott. Det kan utövas i många olika syften som att uppleva naturen, motionera, få social samvaro och rekreation eller träna för att förbättra den fysiska prestationsförmågan.

 

Tävlingsformen av långfärdsskridskoåkning kallas maraton.

I Short Track Speed Skating tävlar 4–6 åkare samtidigt mot varandra på en oval bana motsvarande storleken av en internationell ishockeyrink. Logiken är enkel – första person att korsa mållinjen vinner.

 

Short track är en actionsport med hastigheter upp till 45 km/h!

SweSliding

Alpinrodel går snabbt men är enkelt att lära sig! Idrotten körs på snö som underlag, vanligtvis i pistade backar för alpint bruk.

 

Alpinrodel kan köras fritt som rekreation, motion och träning. Vid tävling stakas en bana ut med portflaggor där föraren ska styra sin kälke på rätt sida om dessa för att ta sig från start till mål.

Banrodel är en av de snabbaste sporterna på is och man kan komma upp i farter på över 150 km/h. Fartkänslan är slående även i lägre farter då rodelåkaren färdas endast en decimeter från isen.

 

Banrodel körs i specialbyggda banorna som oftast är utrustade med kylanläggning. Själva ytan på banorna består av ett lager med is.

Bob är kälkåkningens lagsport. Perfekt tajming i startögonblicket är avgörande oavsett om det är två- eller fyrmansbob som körs. Dessutom krävs det att teamet är följsamma genom banans kurvor.

 

Bob kan också utövas som singelidrott i grenarna monobob och parabob. I parabob kan personer med olika typer av funktionsnedsättningar på nedre delen av rörelseapparaten utöva kälksport.

Naturrodel körs på banor utan höga iskanter. Själva rakorna är platta och kurvorna är inte doserade (dock kan de ha viss lutning).

 

Underlaget består av is. I naturrodel kan man åka både singel (en person på kälken) och dubbel (två personer på kälken).

Skeleton är den enda kälksporten som körs framlänges. Det gör startmomentet extra spektakulärt då förarna kastar sig på kälken.

 

Skeleton körs i specialbyggda banor som består av raksträckor och doserade kurvor där själva ytan på banorna består av ett tunt lager is.

Sledcross är den enda kälksporten där flera åkare förekommer samtidigt i banan och kan utföras för rekreation, motion, träning eller tävling.

 

Sledcross körs på snö som underlag i en bana där olika terrängformationer som doserade kurvor, terrängvågor och hopp förekommer för att utmana föraren och skapa en rolig åkupplevelse.

SweRolling

Inline Speed Skating kommer ursprungligen från tävlingar på traditionella rullskridskor med så kallade quads (fyra hjul i par, två fram och två bak). Sporten är väldigt lik Long Track Speed Skating och många åkare byter skridskor beroende på säsong.

 

Att åka inlines är utmärkt som träningsform för den som vill förbättra prestationsförmågan men även för motion, välbefinnande eller för den sociala samvaron.

Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor.

 

Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana. Poäng delas ut till en spelare som kör förbi varje medlem av motståndarlaget. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.