Gå till innehåll
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet

Begär utdrag ur belastningsregistret

En ny vintersäsong närmar sig med stormsteg. Många föreningar och har redan dragit igång verksamhet för fullt. Kom ihåg att begära utdrag ur belastningsregistret från tränare och ledare som har kontakt med barn och ungdomar under 18 år.

Riksidrottsmötet 2019 tog beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Beslutet trädde i kraft den 1 januari 2020.

Kravet på utdrag ur belastningsregistret gäller alla personer (från 15 års ålder och uppåt) som har direkt och regelbunden kontakt med barn och ungdomar under 18 år. Observera att kravet gäller alla, oavsett hur länge man varit aktiv i föreningen eller hur väl ni känner varandra!

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen.

Trygg idrott

Läs mer om utdrag från belastningsregistret och få hjälp med arbetet för en trygg idrott i er förening.

Publicerad: 2022-09-14

Senast uppdaterad: 2022-11-25

Författare: Roger Strandberg