Gå till innehåll
SWESKATING
SWESKATING

Short Track: Rapport från islägret i Bormio

Thea Johansson är nu hemma igen efter en veckas intensivt läger i Bormio med både träning och tävling. Vi har fått en rapport genom coachen Daniel Jansson.

Vi tränade 4 dagar med det lokala juniorlaget i Bormio och resten av veckan med det norska kortbanelaget som kom med 10 åkare. Vi fick mycket bra träning och erfarenheter av att träna med olika team. Lägret avslutades med den klassiska 3-dagars tävlingen Alta Valtellina Trophy (AVT) som genomfördes för 31:a gången.

På grund av många deltagare i AVT var det utslagstävling – gick du inte vidare så var du klar på distansen. Förhoppningen inför tävlingen var att ta sig vidare för att få flera lopp. På fredagens distans 1 500 meter var det störst chans då 14 av 22 åkare gick vidare. Och som Thea körde i sitt första lopp! Hon drog upp bra fart från start och kvalade nästan till A-final, men fick nöja sig med B-final där hon senare stod för ännu en bra insats och slutade 2:a och 9:e plats på distansen.

I semifinalen slog hon även Erika Lindgrens juniorrekord från 2017 (2.30,559) – det nya är på 2.28,760.

Sedan var det en första omgång på 500 meter kvar på fredagen. Där blev det för svårt för Thea att från startposition 4 ta sig vidare, men hon gjorde en av sina snabbaste tider på 500 meter på 47,443 sekunder.

I och med missat avancemang på 500 meter blev det en lång väntan inför lördagens kvartsfinal på 1 000 meter. Vi hade god tid att planera loppet och när lottningen av heatet kom fanns alla möjligheter till avancemang, men det skulle bli tufft. Thea öppnade loppet med att efter första kurvan gå från 5:e till 1:a plats. Väl där kämpade hon och kom till slut 3:a i loppet och hade snabbast 3:e-tid av alla – därmed var avancemang till söndagens semifinaler klara och 2 lopp garanterade, A- eller B-final. Tiden 1.37,324 är Theas näst snabbaste lopp någonsin.

I semifinalen gjorde Thea ännu ett bra lopp men blev med ett varv kvar fälld bakifrån. Trots det var hon 3:a i mål, men tyvärr räckte inte tiden till avancemang. I B-finalen var de bara 3 tjejer på grund av diskningar i semin.

Thea gav allt från start men kom 3:a i mål och 8:e på distansen. Totalt slutade hon på 11:e plats av 22 deltagare.

Sammanfattningsvis gav veckan bra erfarenheter och vi ser fram emot de två juniorvärldscuperna som Thea ska köra kommande veckor.

Resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-11-20

Senast uppdaterad: 2023-11-21

Författare: Mattias Hadders