Gå till innehåll
SWESKATING
SWESKATING

Long Track: Rapport ifrån Youth Olympic Games 2024

Joesphine Grill och coach Erik Wetterdal är nu hemma igen efter Youth Olympic Games i Gangwon. Vi fick en pratstund med dem där de berättade om sin upplevelse.

Vi åkte till Sydkorea med inställningen att ha roligt och lära oss nya saker. Från ett lagledarperspektiv blev ungdoms-OS en cool upplevelse som verkligen stack ut från andra tävlingar. Det var ett enormt arrangemang sett till funktionärer, färre lopp under fler dagar, fler förhållningsregler och massor av människor på läktarna. Under masstarten var det ca 5 000 hejande personer på plats. Det var trevligt att träffa ledare och skridskoåkare från andra länder, och vi tränade även ihop med Estland och Finland innan masstarten.

Den stora utmaningen blev tidsomställningen där vi hade svårt att sova på nätterna och att hitta energi under dagarna. Josephine var mentalt stark som orkade ställa sig på startlinjen för 500 och 1 500 meter utan djupsömn på fyra nätter. Till masstarten hann hon sova två bra nätter, vilket också visade sig i resultatet. Det vi tar med oss hem är många erfarenheter, att hon redan kan vara med och tävla mot stora delar av världseliten när hon är i form och att hon tekniskt sett har fördel gentemot många konkurrenter, vilket är mycket lovande för framtiden.

Det var väldigt roligt att vara en del av den stora svenska truppen. Vi fick både möjligheten att titta på några andra sporter och stöd av svenskar under Josephines lopp. Vi är väldigt tacksamma för stödet från läktarna och alla hemma i Sverige som hejat, all hjälp från den proffsiga SOK-personalen och arrangörerna av skridskotävlingen. Vi är även tacksamma för stödet på hemmaplan och från SweSports.

Foto: Sveriges Olympiska Kommitté

Publicerad: 2024-02-01

Senast uppdaterad: 2024-02-26

Författare: Mattias Hadders