Banrodel: Intervju med Tove och Svante Kohala inför VM i Altenberg
Syskonen Tove och Svante Kohala befinner sig just nu i Altenberg och förbereder sig för VM. Tove tävlar i både U-23 och seniorklassen medan Svante tävlar i seniorklassen. Läs om deras tankar kring det kommande mästerskapet nedan.
VM startar fredagen 26 januari med sprinttävlingarna. Herrarnas tävlingar genomförs på lördagen medan damerna tävlar på söndag.
1. VM i Altenberg är din nästa tävling. Hur är formen?
Tove:
- Formen känns bra, jag börjar få koll på banan nu men skulle vilja hitta mera fart innan tävlingarna.
Svante:
- Formen känns bra nu inför Altenberg. Vi har gjort det vi har kunnat för att göra ett bra resultat nu i veckan.
2. Hur har förberedelserna inför VM varit?
Tove:
- Förberedelserna har varit bra! Det har varit mycket träning i den här banan under hela säsongen, vilket behövs eftersom den här banan är väldigt svår och det smäller hårt när det blir fel. Men nu ska allt sitta.
Svante:
- Vi har tränat fyra veckor här under säsongen så vi borde kunna banan nu. Dessutom har vi tagit in en tysk tränare under en vecka för att kunna ta till några extra knep nu till VM.
3. Har du satt upp några specifika mål inför VM?
Tove:
- Målet under VM är att få rena tävlingsåk, vilket inte alls är lätt i den här banan. Det kommer bli bra resultat så länge åket är rent. En topp 15-placering hade jag varit riktigt nöjd med!
Svante:
- Målet är topp 15, men för mig är det viktigt med två stabila åk som jag kan vara stolt över. Lyckas jag med det så är jag lycklig. Om jag skulle beskriva banan är den rent utav taskig – 15 cm skillnad från den optimala linjen i en ingång i en kurva innebär en flip.
4. Om inte du tar medalj på VM, vilka är då dina topp 3-kandidater till medaljerna?
Tove:
- De som jag tror hamnar på pallen i helgen är Julia Taubitz (Tyskland), Madelene Egler (Österike) och Anna Berreiter (Tyskland).
Svante:
- Vilka som kommer prestera bra här på VM är svårt att säga eftersom det är så små marginaler mellan ett perfekt och ett dåligt åk. Men om jag skulle lägga pengarna på några så skulle det vara Max Langenhan (Tyskland), Felix Loch (Tyskland) eller Kristers Aparjods (Lettland). Men Österrike kan mycket väl komma högst upp på pallen.
5. Berätta gärna för våra läsare när du började med banrodel och vad du tycker är tjusningen med din idrott.
Tove:
- Jag började med rodel för att Svante började och vår pappa tävlade i det som ung. Jag fastnade för sporten helt klart tack vare farten! Det finns alltid saker du kan jobba på – från stora ändringar till fingertoppskänsla på kälken. Det är en fantastisk känsla att åka ett bra åk och veta att du har full kontroll i 120 km i timmen i en is- och betongbana!
Svante:
- Jag började med rodel för jag ville prova något nytt. Jag gillar fart och adrenalin så det här passar mig perfekt. Ibland stämmer alla styrningar och det är som att dansa ner i kälken medan man i något annat åk kommer ner och tänker: JAG ÖVERLEVDE!
6. Det kanske finns några där ute som vill börja eller testa på banrodel. Har du några tips och råd till dem?
Tove:
- Det är en idrott för den som gillar fart och adrenalin. För att bli bra måste man lita på sig sjäv och våga. Det är en fantastisk upplevelse och jag rekommenderar starkt att testa!
Svante:
- Om man vill prova på rodel så kan man göra det i Hammarstrand (om vädret tillåter), eller så får man åka till Sigulda (Lettland) eller Lillehammer (Norge). Det kommer att göra ont de första åken, men successivt kommer det bli bättre. Det är okej att fälla en tår, men det viktiga är att inte ge upp!
Ledare på plats är Hasse Kohala.
Läs mer om de kommande mästerskapen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till livestream Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad: 2024-01-25
Senast uppdaterad: 2024-01-25
Författare: Mattias Hadders