Gå till innehåll
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet

Medar och skenor

Material är en viktig förutsättning för att kunna prestera inom alla idrotter. För våra idrotter inom SweSkating och SweSliding så finns det gemensamma nämnare som är kopplat till skenor och stål som rör sig på en islagd yta.

Arbetsgruppen består av:

RF: Mikael Swarén
SweSports: Anne Forsell och Hasse Kohala


Mer om projektet: Medar och skenor

I samarbete med RF Elit har vi startat ett projekt för att hitta material, hur det ska slipas och vad händer med skenorna i alla våra idrotter som använder sig av stål och skenor i någon form.

Efter en tid (då frågeställningen har varit lite spretig) har vi nu landat i frågan vad vi egentligen vill veta. Vad händer vid åkning? Hur ser en skena ut före och efter ett åk? Vad behöver vi göra för att materialet skall vara på topp?

Denna fråga hanteras av Mikael Swarén med stöd från RF Elit.

Professor Mikael Ohlsson ”dissekerar” skenorna i kamera bland annat för att vi ska veta hur verkligheten är baserad på fakta och inte på gissningar och valda sanningar.

Utifrån den kunskapen utvärderas hur och med vad man ska gå vidare med i såväl hantering som utbildning.

Hockeyförbundet har visat intresse att vara med i projektet och det kan ge oss en bra draghjälp då de har en något större volym. Mikael Swarén jobbar med dem sedan tidigare så han väver in det hela i samma och letar folk som kan ingå i en arbetsgrupp.

Tanken med projektet är att skapa bättre kompetens inom förbundet för att ligga i framkant på materialsidan.


Publicerad: 2023-06-19

Senast uppdaterad: 2023-12-29

Författare: Anne Österberg