Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel: Säsongen startade med dubbetävling i Skellefteå och Vindeln

Det blev en rivstart av Alpinrodelsäsongen 2022 med dubbeltävlingar i Skellefteå och Vindeln helgen 22-23 februari.

Säsongspremiär i Skellefteå

Efter att inte ha kunnat genomfört några tvälingar under 2021 var det många som var laddade för att änligen få mäta sina krafter mot kamraterna från den egna och andra föreningar igen.

Alpinrodel avgörs enligt bäst totaltid efter två genomförda åk. Det gäller för akaren att manövrera sin kälke ner för banan från start till mål så snabbt som möjligt. Portarna ska passeras i rätt följd och på rätt sida.

Säsongens startade med tävling lördagen den 22 januari i Skellefteå Rodelsällskaps hemmaanläggning Vitbergsbacken. 23 åkare till fördelat på fem olika klasser. Fler åkare från olika delar av landet hade väntats om inte den pågående smittan inte varit så påtaglig. När tävlingen väl skulle dra igång efter genomförd tävling drog snöfallet in och försvårade sikten lite för åkarna, men inget som inte var hanterbart.

I F14 klassen segrade hemmaåkaren Ida Karvonen. I motsvarande klass för pojkar, P14, var det Wille Sameby från Skellefteå Rodelsällskap som drog det längsta strået för Gusten Svedberg och Oscar Malm.

I herrklassen segrade Rickard Svedberg. Men ner till Jimmy Dahlgren på andraplatsen skiljde det endast 0,39 sekunder. Trea blev Johannes Lindberg, 3,02 bakom segraren.

Men snabbast av alla för dagen var damsegrarinnan Maria Renström med en total åktid på 1,21,93 minuter och bästa åk på 40,55 sekunder. Rickard Svedberg som hade snabbaste åktid i herrklassen hade 41,19 sekunder. Två blev Linnea Nilsson-Waara före Luna Wiklund på tredjeplatsen.

Söndagstävling i Vindeln

Redan på söndagen var det dags för deltävling nummer två. Denna gång i Vindeln och anläggningen Bubgerget med Umeå Rodelklubb som arrangör. 26 kälkar till start, varav fem i Öppen Klass som är till för dem som gärna åker kälke men som inte tycker att tävlingsmomentet i sig är det viktigaste.

Hemmaåkaren Selma Engman segrade i F14 klassen och i P14 var gårdagens två Gusten Svedberg snabbast.

I damklassen blev det samma tre åkare på pallen men med en total rokad. Snabbast för dagen var Linnea Nilsson-Waara före Luna Wiklund och Maria Renström på tredje plats. Linnea Nilsson-Waara ledde efter första åket och lyckades hålla övriga bakom sig medan Luna Wiklund plocka en placering i andra åket och gick förbi Maria Renström.

I herrklassen var det också välbekant på pallen genom Rickard Svedeberg, för dagen på en andraplats, och Johannes Lindberg som två. Men snabbast för dagen sett över två åk var Christoffer Magnusson. Jimmy Dahlgren hade ett kanonåka på gång i första och ledde klart vid mellantiden men fick problem vid sista porten och tappade allt för mycket tid. Han visade dock sin klass genom att slå till med dagens snabbast åk i sitt andra.

Spännande i totalcupen

Åkare som har resultat från minst två deltvälingar deltar i Alpinrodel Cups totalcup. Totalt räknas varje åkares tre bästa resultat från säsongens samtliga sju deltävlignar i Alpinrodel Cup.

Just nu leder Gusten Svedberg P14 klassen på 180 poäng.

Damklassen leds av Linnea Nilsson-Waara 180 poäng före Maria Renström 160 poäng och Luna Wiklund på 140 poäng.

Rickard Svedberg leder herrklassen på 160 poäng före Christoffer Magnuson 150 poäng och Johannes Lindberg 140 poäng.

Bilder och filmer

Mer bilder och filmer finns på SweSlidings sociala medier!

SweSliding Facebook Länk till annan webbplats.

SweSliding Instagram Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-01-27

Senast uppdaterad: 2022-11-27

Författare: Roger Strandberg