Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel: SM-guld till Luna Wiklund och Christopher Fladvad

När SM och Alpinrodel Cup avgjordes i Piteå lördag den 26:e mars blev det guld till Skellefteå Rodelsällskaps Luna Wiklund och Christopher Fladvad, Umeå Rodelklubb.

Efter nästan tre års ofrivilligt uppehåll på grund av Corona var det under helgen återigen äntligen dags för SM-tävlingar i Alpinrodel under SM-veckan som 2022 genomförs i Piteå. Alpinrodel, tillsammans med längskidor, skidskytte och skidorientering håller till på Lindbäcksstadion.

Inför SM-tävlingarna har vädret varit minst sagt allt annat än vintrigt med plusgrader även på nätterna. Mjuk och blöt snö och ett underlag som inte alls håller ihop blev resultatet. Speciellt på fredagens träning. Under fredagskvällen började det dock att snöa och nederbörden fortsatte under hela natten. Vips hade vintern gjort comeback lagom till lördagens tävling. Tack vare personalen på Lindbäcksstadion och starka funktionärer kunde "race line" hållas någorlunda i bra skick.

10 damer och 23 herrar kom till start. Ett riktigt bra startfält med många duktiga åkare som regelbundet tränar och tävlar i Alpinrodel. På damsidan var förhandsfavoriterna Skellefteåtrion Mia Renström, Linnea Nilsson-Waara och unga supertalangen Luna Wiklund med SM-drottningen Tove Olofsson som en outsider.

Mia Renström, som råkade stuka foten rejält under förgående vecka, blev det svårt att göra sig själv helt rättvisa i banan och Mia, med silver från SM i Skellefteå 2018 och Sundsvall 2019, slutade på en fjärdeplats. Vinnare blev Luna Wiklund, 15 år från Skellefteå Rodelsällskap, som visade upp en otroligt imponerande åkning. Hon slog inte bara alla damer utan även samtliga herrar! Tvåa blev ledaren av damernas totalcup Linnea Nilsson-Waara från Skellefteå Rodelsällskap. Tredjeplatsen gick till Umeå Rodelklubb och Tove Olofsson, som börjat säsongen knackigt och varit långt bakom Skellefteåkarna tidsmässigt men som nu har prickat formen rejält! Detta var dock första gången som Tove inte vinner guldet på SM. Men att ha medalj i samtliga SM sen 2014 är en imponerande bedrift!

I herrklassen gick Christopher Fladvad, Umeå Rodelklubb, ut näst sist av samtliga åkare men kör in på snabbast tid av alla herrar. Det visar på att banan ändå håller ihop rätt så bra. En som inte får till det i första åket och är rejät besviken är säsongens suverän Rickard Svedberg. En sjätteplats i första och en hel del tid att ta igen. Johan Nyberg, Umeå Rodelklubb, får nog ses som dagens stora positiva överraskning. Johan hade innan tävlingen i Piteå en 9:e plats som bästa resultat från Persåsen denna säsong. Men han lyckas bärga ett brons hem till Umeå efter två stabila åk. Christopher, som gick ut sist av alla i det andra åket, visar återigen att han besitter både rutin, teknik och skicklighet att prestera trots en uppåkt bana. Han klämmer till med dagens snabbaste åk i herrklassen och försvarar sitt guld från SM i Sundsvall. Tack vare ett bra andraåk och någon uråkning från medtävlanden senare hade han klättrat hela vägen från sjätte till andra plats i tävlinge. Silver till Skellefteå alltså.

Pallen Dam

  1. Luna Wiklund, Skellefteå Rodelsällskap
  2. Linnea Nilsson-Waara, Skellefteå Rodelsällskap
  3. Tove Olofsson, Umeå Rodelklubb

Pallen Herr

  1. Christopher Fladvad, Umeå Rodelklubb
  2. Rickard Svedberg, Skellefteå Rodelsällskap
  3. Johan Nyberg, Umeå Rodelklubb

Ett stort tack till arrangörsföreningen Skellefteå Rodelsällskap, till alla funktionärer, publik, personalen på Lindbäcksstadion och alla åkare för fina SM-tävlingar!

Resultat SM i Alpinrodel Piteå 2022 Pdf, 126.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-03-27

Senast uppdaterad: 2022-11-28

Författare: Roger Strandberg