Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel: Linnea Nilsson-Waara och Jimmy Dahlgren vinnare av totalcupen

I samband med säsongsfinalen av Alpinrodel Cup i Omrbergsbacken, Luleå, korades även segrarna av totalcupen 2021/2022.

I årets upplaga av Alpinrodel Cup fanns det ursprunglingen sju tävlingar som räknades med i totalcupen. Dessa var:

  • Skellefteå
  • Vindeln
  • Persåsen
  • Bålsta
  • Borlänge (INSTÄLLD)
  • Piteå
  • Luleå

Så med tävlingen i Borlänge inställd fanns det alltså totalt sex tävlingar för de aktiva att försöka samla så mycket poäng som möjligt ifrån. Rankingen i totalcupen avgörs när varje åkares tre bästa resultat har räknats samman. För att delta i totalcupen måste en åkare ha deltagit i minst två enskilda tävlingar. Vinnaren av en klass i en tävling erhåller 100 poäng i totalcupen, tvåan 80 poäng och sedan en fallande skala ner till åkare med placering 30 som får en poäng.

I damklassen var totalcupen redan avgjord redan innan säsongsavslutningen. Linnea Nilsson-Waara har vunnit tre tävlingar och därmed samlat ihop maximala 300 poäng. Ingen annan åkare hade möjlighet att tangera det under finaltävlingen. På andraplats i damernas totalcup kom SM-vinnaren Luna Wiklund som även segrade i Ormberget och har en andraplats i damklassen från tävlinggen i Vindeln. Det ger henne 280 poäng i totalen. På tredjeplats kom Maria Renström som i egenskap av en seger i Skellefteå, en andraplats i Persåsen och en tredjeplats i Vindeln slutade på 240 poäng. Stort grattis till er alla och till Skellefteå Rodelsällskap som kniper samtliga pallplatser i totalcupen!

På herrsidan var det mer rafflande inför sluttävlingen. Hela säsongen har varit ett getingbo i toppen. Efter fyra deltävlingar gjorde hade fyra olika personer vunnit varsin tävling. Inför säsongsfinalen låg Rickard Svedberg i topp med en seger och två andraplatser. Den enda som kunde hota honom om totalsegern var klubbkompisen Jimmy Dahlgren som låg på andraplatsen. Men då skulle det krävas en seger i Luleå för Jimmy vilket han lyckades med och därmed landade hem totalt 280 poäng med två segrar (Persåsen och Luleå) samt en andraplats i Skellefteå. Rickard Svedberg fick alltså se sig omåkt i sista tävlingen men slutar på en fin andraplats med 260 poäng och får kröna säsongen med ett SM-silver. På tredjeplatsen i totalen kom Christoffer Magnusson på 210 poäng efter seger i Vindeln, en tredjeplats i Luleå och en fjärdeplats i Skellefteå. Därmed även topp-3 på hersidan till Skellefteå Rodelsällskap. Stort grattis och tack för en rafflande show!

I klassen P14 återfinner vi även en åkare som deltagit i två eller fler deltävlingar och därmed kvalar in för en slutplacering i totalcupen. Det är Gusten Svedberg som deltagit i samtliga tävlignar för ungdomsklasser. Vunnit fyra av dem och kommit två i en. Därmed slutar han på totala 300 poäng. Stort grattis till Gusten!

Därmed säger vi tack och hej för säsongen 2021-2022 och påbörjar direkt planeringen för den nästkommande!

Resultat totalcupen Alpinrodel Cup 2022 Pdf, 207.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-03-29

Senast uppdaterad: 2022-11-27

Författare: Roger Strandberg