Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Per-Anders von Scheele på internationellt funktionärsuppdrag

Per-Anders von Scheele med spade

Per-Anders von Scheele har utsetts av IBSF till materialkontrollant vid Europacuptävlingarna i bob i Lillehammer 16-20 november.

Utan funktionärer blir det ingen tävling. Därför är de frivilliga funktionärernas ideella insatser helt avgörande för en fungerane idrottsrörelse, såväl i Sverige som internationellt.

En som valt att engagera sig som funktionär inom kälksporten är Per-Anders von Scheele. P-A, som han kallas, har en aktiv karriär som bobåkare i bagaget. Han har bland annat deltagit vid OS-tävlingarna i Calgary 1988 där han som pilot styde in kälken på en 14 plats av 41 startande ekipage i herrarnas 2-mansbob. Bromsare var Rolf Åkerström.

Efter att den aktiva karriären avslutades har P-A funnits med i flera olika roller inom kälksportsverige genom åren, bland annat som förbundskapten och som förtroendevald ledamot i förbundsstyrelsen. Det är också P-A:s röst ni hört kommentera kälksporternas världscup- och OS-tävlingar på TV de senaste åren. Hans engagemang vid återuppstarten av kälksportanläggningen i Hammarstrand var otroligt stort och betydande då han spenderade många timmar skottandes i banan.

Vi fick en liten pratstund med P-A som förklarar mer om vad det innebär att vara materialkontrollant och hur man blir funktionär på internationella tävlingar.

Vad innebär det att vara materialkontrollant på en bobtävling?

Det innebär att kontrollera att kälken och medarna följer regelverket. Det handlar både om dimensioner på kälken och hur den är konstruerad. Reglerna har två huvudsyften. Ett, att kälken uppfyller säkerhetskraven.Två, att kälkarna sinsemellan är så lika som möjligt i dimension och konstruktion så att inte en konkurrensfördel uppstår.

Hur går man till väga för att bli funktionär på en internationell tävling?

De som organiserar en tävling behöver många olika typer av funktionärer.

I Lillehammer har man många frivilliga som ställer upp och för de flesta uppdragen behövs ingen speciell utbildning eller behörighet.

För de internationella tävlingarna utser IBSF en jury och materialkontrollanter som ska kontrollera att alla regler efterföljs. För dessa uppdrag gäller att man har gått igenom och klarat en juryexamen. Du testas då på dina kunskaper av hela regelverket.

Varför borde alla komma till Lillehammer för att kolla på en bobtävling live i vinter?

Det är en häftig och nästintill skrämmande upplevelse att stå någon meter ifrån banan och se, känna och höra en 4-mansbob (630 kg) susa förbi i 130 km/h. Det är också en häftig och imponerande upplevelse att se när 4 ”fullvuxna” atleter tillsammans exploderar i starten och sen i maxfart glider ner i den trånga kälken. Välkomna!!!

Vi önskar Per-Anders och övriga funktionärer stort lycka till vid de kommande bobtävlingarna i Lillehammer!

Vill du bli funktionär?

Det behövs alltid funktionärer till alla våra kälkidrotter. Är du intresserad av att vara med och organisera tävlingar? Tveka inte att höra av dig till oss!

swesliding@swesports.org

Publicerad: 2022-09-12

Senast uppdaterad: 2022-11-25

Författare: Roger Strandberg