Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Svenska ledamöter i Internationella Rodelförbundets organ

Niclas Bentzer

Exekutiva kommitteen i internationella Rodelförbundet (FIL) har utsett Anders Söderberg och Niclas Bentzer till ledamöter i kommittéer och arbetsgrupper.

Anders Söderberg har blivit utsedd av FILs Exekutiva kommittee till ledamot i Ungdoms- och utvecklingskommitteen. En grupp som jobbar fokuserat med att utveckla banrodelsporten för barn och ungdomdar. Anders har lång erfarenhet från banrodel. Den aktiva karriären startade i Saltsjöbadens Rodelklubb och tog honom hela vägen till tre OS i Lillehammer, Nagano och Salt Lake City. Efter att den aktiva karriären tog slut har Anders varit engagerad i flertalet olika roller inom svensk kälksport. Från föreningsledare, till ledamot av förbundsstyrelse, landslagstränare och banbyggare.

- Jag brinner för rodelsporten. Mina viktigaste frågor som jag kommer att driva är tillgången till anläggningar anpassade för barn och ungdomar samt standarlisering av kälkar för att minska materialets betydelse för den enskildes prestation. Det måste bli enklare för barn och ungdomar att åka kälke och att kunna tävla på lika villkor, säger Anders Söderberg.

FIL antog vid kongressen 2021 sin nya strategiska plan, Slide 2026. Vid framtagandet av strategin fanns förbundskansliets idrottskoordinator Niclas Bentzer med i arbetet. Nu ingår han i en arbetsgrupp med ansvar för implementering av en del strategin. Fokus ligger på att utveckla rodelsporten så att trösklarna minskar och ökar möjligheten för deltagande för barn, unga och vuxna.

- FIL och den övriga rodelvärlden följer med spänning hur vi i Sverige utvecklat Alpinrodel till en kul, fartfylld, spännande och folklig rodelsport. Genom att implementera kälkåkning på snö som koncept i de delar av världen som har vinter har rodelsporten potential att bli en stor idrott och aktivitetsform i klass med alpin skidåkning. Kanske till och med större då ingångströsklarna för att hålla på med kälkåkning är betydligt lägre, säger Niclas Bentzer.

Mandaten är fyraåriga och sträcker sig fram till 2026.

Mer information om FILs kommitteer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om FILs arbetsgrupper Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-10-06

Senast uppdaterad: 2022-11-25

Författare: Roger Strandberg