Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Banrodel: Historisk svensk världscuptävling i Innsbruck-Igls

Både Tove Kohala och Svante Kohala kvalade in till helgens världscup i Innsbruck-Igls. Tove körde in på en fin 18:e plats. För Svante blev det en imponerande 13 plats som även betydde kval till söndagens sprinttävling.

Tävlingssäsongen inleddes redan på fredagen med Nations Cup för Tove och Svante. De 18 bästa åkarna kvalar in till helgens världscup där de 12 bäst rankade från föregående år i den seedade gruppen väntar. Totalt startar 30 kälkar i världscupen. Det blev lyckade kval för båda. Tove kvalificerade sig med en 13 plats. Detsamma gjorde Svante.

I damernas världscup körde Tove in på en total 18:e plats av 30 kälkar efter att ha landat en 16:e plats i det andra åket. En otroligt bra start på säsongen.

Svante Kohala lyckades prestera en fantastisk 13:e plats, vilket är hans bästa placering i en världscup någonsin. Han lyckas slå etablerade åkare som Loch från Tyskland och Berzins från Lettland.

- Det var inte två perfekta åk från min sida så det finns absolut mer att ge, säger Svante Kohala.

De 15 snabbaste åkarna från Världscuptävlingen kvalar samtidigt in till söndagens sprinttävling. Ett tävlingsformat som innebär att tiden börjar mätas längre ner i banan i syfte att tona ner betydelsen av att vara extremt startsnabb. Även där blev det en stabil 13:e plats för Svante. En historisk prestation då det är första gången en svensk åkare kvalar in till sprinttävlingen.

Nu väntar några dagar på hemmaplan innan avfärd mot Lillehammer på fredag för ytterligare träning. Efter det väntar en vecka i Sigulda för ytterligare förberedelser inför världscuperna som avgörs vecka 1 och vecka 2. Det blir dubbeltävling i Sigulda då Letterna fick överta en världscuptävling från Lillehammer. De två kommande tävlingarna i världscupen före jul som avgörs i Whistler (Kanada) och Park City (USA) blir utan svenskt deltagande.

- Det är långt till nästa OS så betydelsen av världscuppoäng och ranking är mindre denna säsong. Därför passar vi på att fokusera på träning och materialutveckling när vi kan, säger förbundskapten Hasse Kohala.

En vanlig världscupvecka innebär cirka 8 åk för en etablerad åkare. 5 träningsåk, 1 åk i Nations Cup och 2 åk i Världscupen.

- På en träningsvecka kan vi genomföra 8 åk på en dag. Våra åkare behöver få många åk i kroppen för att utveckla sin åkning. Därför satsar vi mer på träningsveckor och väljer bort några världscuper denna säsong, avslutar Hasse Kohala.

Stort grattis till hela banrodelteamet för de fina framgångarna!

Resultat

Världscup 1 Innsbruck-Igls Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-12-06

Senast uppdaterad: 2022-12-06

Författare: Niclas Bentzer