Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Banrodel: Imponerande insatser på Juniorvärldscupen i Lillehammer

Rasmus Moberg och Johanna Kohala visade upp imponerande åkning på Juniorvärldscuptävlingarna i Lillehammer. Bästa placering blev en 9:e plats för Rasmus Moberg.

30 november till 3 december genomfördes säsongens två första tävlingar i Juniorvärldscupen i Banrodel. Tävlingarna arrangerades i Lillehammer, Norge. En anläggning våra svenska juniorer får betrakta som sin "hemmabana".

Rasmus Moberg och Johanna Kohala, båda från Skärgårdens Rodel och Kälkklubb, var uttagna att representera Sverige. Först ut i banan av de svenska åkarna var Johanna Kohala som med sina 16 år egentligen tillhör den yngre tävlingsklassen Youth A.

- Johanna har gått framåt under säsongen och var redan under höstlovslägret v.44 uppe på damstart vilket är starthöjden för juniordamerna. Hon är stabil i sin åkning och därför är det helt rätt att ge henne möjlighet att tävla i sin hemmabana i Lillehammer, säger Team Manager Ann Kohala.

Efter två genomförda åk blev det slutligen en 21:a plats för Johanna i den första tävlingen.

- Johanna är bland de yngsta åkarna i startfältet och gör en bra tävling. Tyvärr blir det en lite miss i ingången av kurva 13 som kostar en del tid. En erkänt svårt ställe i banan och det viktiga är att fokusera på lärande och utveckling, säger tränare Anders Söderberg.

På torsdagen var det så dags för Rasmus Moberg i sin första tävling för säsongen. Av totalt 23 kälkar slutade Rasmus på en 9:e plats. En otroligt bra prestation och den bästa placeringen av en svensk junioråkare på väldigt länge.

- Rasmus går från klarhet till klarhet. Den stabilitet och jämnhet han har i sin åkning nu visar att han hela tiden tar kliv framåt i sin utveckling, säger Anders Söderberg.

I sin andra tävling för säsongen som genomfördes under fredagen klämde Johanna Kohala till med två suveräna åk och slår nytt personligt rekord i banan! Det hela räckte till en 17:e plats vilket är imponerande av Johanna som är yngre kusin till syskonen Svante och Tove Kohala.

- Den åkningen Johanna presterar visar att hon är på god väg i sin utveckling. Hennes kurva pekar verkligen åt rätt håll och är ett resultat av hennes gedigna träningsinsatser de senaste säsongerna. Det är inte helt enkelt att bo i Skåne och vara banrodelåkare, avslutar Anders Söderberg.

Den avslutande tävlingen för svenskt vidkommande genomfördes under lördagen. Isen i banan var något långsammare och det orsakade en del problem för åkarna. Bland annat var det fem ekipage som aldrig lyckades korsa mållinjen. Det gjorde dock Rasmus Moberg. Tiden räckte till en fin 11:e plats.

Nu väntar fortsatt träning för Rasmus Moberg tillsammans med Österrikes juniorer nere på kontinenten. För Johanna blir det några dagars ledighet innan det återigen är dags att dra till Lillehammer och träna. Nu tillsammans med sina äldre kusiner.

Resultat

Juniorvärldscup 1 Lillehammer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Juniorvärldscup 2 Lillehammer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-12-06

Senast uppdaterad: 2022-12-06

Författare: Niclas Bentzer