Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel: Världspremiär för alpinrodel utanför Sverige

Inom kälksportvärlden är vi inte störst men med alpinrodel var vi först. Den 20-21 januari blir det alpinrodelåkning för hela slanten i norska Vassfjellet, Trondheim! Genom ett samarbete mellan Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet (SweSports), Internationella rodelförbundet (FIL) och Norges Ake Bob og Skeleton forbund (NABSF) exporterar vi nu alpinrodelsporten för första gången utanför Sveriges gränser!

– Rodelsporten behöver en mer tillgänglig och enklare idrottsform då både banrodel och naturrodel kräver tämligen avancerade anläggningar. När vi åker på snö sänker vi trösklarna för deltagarna men även för de som arrangerar åkningen. Eftersom det finns backar i stort sett i varenda kommun kan vi åka på fler platser och göra sporten tillgänglig för fler människor. Vi ser alpinrodel som den ultimata breddsporten. Det är en rolig aktivitet som passar de flesta, barn som vuxen, motionär som elit. Du kan åka bara för att det är roligt och för gemenskapen. Men du kan även vara med och tävla, ta medaljer och sträva efter att bli bäst. Alpinrodel kan också fungera som en språngbräda för att testa andra rodelsporter som till och med skulle kunna leda till ett OS-guld, berättar Niclas Bentzer som är idrottskoordinator för SweSliding.

Det blir en tvådagars alpinrodelhelg i Vassfjellet, Trondheim, 20–21 januari med prova-på aktiviteter och tävlingar. Helgen kröns av Scandinavian Open på lördagen. På plats för att utbilda våra grannar i alpinrodelns ädla konst är medlemmar från bland annat Skellefteå rodelsällskap.

– Det känns roligt att äntligen göra alpinrodel internationellt. En idrott är inte en idrott om den bara finns i ett land. Skämt åsido, alpinrodel är alldeles för roligt för att vi ska hålla på den här enbart i Sverige. Och vi ser verkligen fram emot att få välkomna fler in i vår härliga kälkfamilj, säger Enar Nordvik ordförande i Skellefteå rodelsällskap.

Publicerad: 2023-01-17

Senast uppdaterad: 2023-01-17

Författare: Roger Strandberg