Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Swesliding: Snart är det dags att öppna Sveriges enda konstbana

Bildkollage på personer som bygger med snö och sopar

Det tar sig i Hammarstrands kälk- och rodelbana, Sveriges enda anläggning för banrodel, bob och skeleton. Naturbanan är redan igång och efter tappert kämpande så är det snart dags att öppna konstbanan också.

- Det går just nu väldigt bra skulle jag säga. Så pass bra att vi hoppas kunna öppna konstbanan 27 januari. Vi har dels byggt banan med ideella krafter och dels har vi kunnat leja in folk den senaste veckan. Personer som dessutom har erfarenhet av banbygge och gillar att arbeta. Det som är kvar nu är finjustering och spolning vilket också tar en hel del tid att göra. Men tack vare att vi har folk på plats som bygger längre perioder och lite nya innovativa verktyg så går det över förväntan, säger Thomas Reinelöv som är ordförande för Hammarstrands rodelklubb.

Eftersom konstbanan är en av få i världen som fortfarande byggs på ett traditionellt sätt tar det både tid och går åt ordentligt med människokraft. Anders Söderberg leder bygget på plats och tycker att det gått mycket över förväntan.

- Jag tycker att vi har haft en del tur med vädret i år och det har funkat riktigt bra att bygga med snökanon. Dessutom har vi tagit fram aluminiumskivor som göra att finjusteringen av banan går både lättare och snabbare. Den 27-29 januari tänker vi ha årets första läger här. Då är det officiell träning för yngre juniorer. Arrangör är Skärgårdens rodel- och kälkklubb, som jag av en händelse även är ordförande i, säger Anders Söderberg med ett brett leende.

För det är ju så att de ideella krafterna blir färre och färre och de som finns kvar brukar ha flera stolar att sitta på. För att driva en sådan här anläggning behövs det folk som hjälper till. Är du intresserad att hjälpa Hammarstrands rodelklubb och vara en del av en unik satsning? Kontakta thomas.reinelov@hammarstrandsrk.se

Nu håller vi tummarna att vintervädret håller i sig så det blir en riktigt bra kälksäsong i Hammarstrand.

Aktuell information om öppettider i banan finns på Hammarstrands Rodelklubbs hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-01-20

Senast uppdaterad: 2023-01-21

Författare: Roger Strandberg