Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel: Succé när alpinrodel exporterades till Norge

Det var bitvis trångt i backen när 300 personer ville testa Alpinrodel i Vassfjellet utanför Trondheim. Alpinrodel gick på export till Norge 20-21 januari tack vare gott samarbete mellan förbund och föreningar i båda länderna.

Nyfrälst Alpinrodelåkare i Vassfjället, Norge.

Nyfrälst Alpinrodelåkare i Vassfjället, Norge.

Genom ett samarbete mellan SweSliding och Norges Ake-, Bob-, og Skeletonförbund (NABSF) med ekonomisk stöttning från Internationella Rodelförbundet (FIL) arrangerades den 20-21 januari möjligheten att testa Alpinrodel på Vassfjellet utanför Trondheim. Som instruktörer på plats från Sverige fanns åkare från Skellefteå Rodelsällskap och Eva Gustafsson (Umeå Rodelklubb), sammankallande för Arbetsgrupp Alpinrodel som bland annat har till uppdrag att sprida Alpinrodel internationellt.

- En mycket bra, kul och givande helg både för oss svenskar och norrmän. Vi har fått träna på att lära ut vår älskade sport till massor av entusiastiska norrmän och det norska förbundet har fått ett smakprov på Alpinrodel. Nu ser vi fram emot alla kommande landskamper, säger Eva Gustafsson.

Eventet började under fredagseftermiddagen och redan efter någon timme hade nästa 100 personer åkt kälke innan liftarna stängde för kvällen. Bland "prova-påarna" fanns Kjersti Buaas som bland annat deltagit på fyra olympiska spel där hon bärgade hem ett brons i half-pipe (snowboard) till Norge från Turin 2006. Kjersti deklarerade glatt att hon funnit sin nya sport i Alpinrodel.

Under lördagen fortsatte möjlighenten att prova kälkåkning på snö. Vid 14-tiden dukades det upp för tävling i form av Scandinavian Open, världens första internationella Alpinrodeltävling! 41åkare från Norge och Sverige kom till start där det bästa åket av två genomförda avgjorde resultatlistan.

Resultat Scandinavian Open 2023 Pdf, 146.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Innan lördagen var över hade ytterligare 200 personer testat på Alpinrodel.

- Dagarna kan bara beskrivas som succé! Nästan 300 personer fått möjlighet att prova Alpinrodel och det har enbart varit stora leenden. Instruktörerna från Skellefteå Rodelsällskap har gjort ett fantastiskt jobb med att lära ut och inspirera, säger Maria Renström som är koordinator för Alpinrodel Cup.

Förutom att låta allmänheten testa Alpinrodel var det stora syftet med besöket i Norge att visa upp sporten för NABSF och några av de norska föreningarna. Därför var det glädjande att både tjänstemän, styrelse, förbundstränare och representanter från Lillehammer Akeklubb och Akeforeningen i Oslo fanns på plats för att delta i eventet.

- Helgen har varit fantastiskt lärorik och rolig! Vi är glada att vi fått så bra hjälp från våra svenska kollegor att arrangera detta event på Vassfjellet som ställt upp och lånat ut en del av sin fina anläggning. Glädjen hos dem som testat Alpinrodel går inte att ta miste på. Alpinrodel är helt klart framtiden för oss i Norge, både för att det ger oss möjlighet att bedriva mer kälksportverksamhet i hela landet men också för att rekrytera nya åkare till våra befintliga förenignar och idrotter. Alpinrodel är en tillgänglig idrott med låga trösklar och en hållbar idrott. Vi tror att kälkåkning på snö är framtiden även i ett internationellt perspektiv, säger Åshild Höva Sporsheim Generalskreterare på NABSF.

Stort tack till alla duktiga instruktörer, Vassfjellet, NABSF, Lillehammer Akeklubb och Akeforeningen i Oslo för ett extremt lyckat arrangemang!

Glada alpinrodelåkare i liften i Vassfjället, Norge.

Glada alpinrodelåkare i liften i Vassfjället, Norge.

Publicerad: 2023-01-22

Senast uppdaterad: 2023-01-29

Författare: Niclas Bentzer