Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Parabob: Sebastian Westin-Viippola på världscup och EM i Innsbruck

Äntligen är det dags för världscup och mästerskap i Parabob med Sebastian Westin-Viippola på start. 26-27 januari avgörs världscuptävling 3 och 4 samt EM i Innsbruck, Österrike.

Parabobvärldscupen har nu kommit till Europa efter att ha haft premiär i Nordamerika före jul med två tävlingar i Lake Placid.

Sebastian Westin-Viippola är Haparandakillen som började köra Parabob säsongen 2017/2018 och han visade direkt talang för denna fartfyllda idrott när han körde in på en femteplats under världscuptävlingen i St. Moritz. Sedan dess har Sebastian snabbt etablerat sig i världseliten och har bland annat fyra världscupsegrar, ett EM-guld och en seger i totala världscupen från 2020/2021 på meritlistan. Det är den första och hittills enda totalsegern i en världscupcirkus av en svensk kälksportare.

Föregående säsong blev det tyvärr sparsamt med tävling och träning för Sebastian på grund av den då pågende coronapandemin. Han kunde inte helle delta i säsongsupptakten i Lake Placid men är nu redo att köra resterande världscuptävlingar och mästerskap denna säsong.

- Det känns gött att äntligen få leva boblivet igen och tävla. Mitt mål med säsongen är att få sporten att växa i Sverige och att få till så många bra åk som möjligt på träning och tävling, säger Sebastian Westin-Viipola.

I Parabob tävlar alla tillsammans oavsett kön eller funktionsnedsättning. Sebastian har en förvärvad ryggmärgsskada efter ett fall från en klippa på en vandring i Himalaya. För att kunna delta i Parabob måste den aktive dock ha full funktionalitet i armar, händer och fingrar samt kunna förflytta sig själv från eventuell rullstol till bobben. För att starta bobben används en maskin som knuffar ut åkaren i banan med samma utgångshastighet. Det betyder att den som bäst manövrerar sin kälke nerför banan kommer att vinna.

- Parabob är en otroligt häftig och modern idrott eftersom att alla tävlar och tränar tillsammans oavsett kön. Det är dessutom otroligt häftigt att se på då det går otroligt fort och är massa action, säger Niclas Bentzer som är idrottskoordinator med ansvar för SweSliding.

Totalt kommer 23 åkare till start i Innsbruck/Igls från 11 olika länder. På världscup 3 som avgörs 26 februari går Sebastian Westin-Viippola ut som åkare nummer 19. Tävlingen avgörs i två åk där bästa totaltid vinner. I andra åket är det omvänd startordning, det vill säga att den snabbaste åkare efter åk 1 startar sist i åk 2. VM avgörs dock i fyra åk under två dagar.

EM körs som en "race-in-race" tävling tillsammans med världscup 4 den 27 januari med separat resultatlista för aktiva från europeiska länder.

Tävlingarna går att följa live via Olympia Eiskanals livestream. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om Sebastian Wesint-Viippola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stort lycka till!

Parabobsäsongen 2022/2023

Världscup

Världscup 1 19 november 2022 Lake Placid RESULTAT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Världscup 2 20 november 2022 Lake Placid RESULTAT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Världscup 3 26 januari 2023 Innsbruck/Igls

Världscup 4 27 januari 2023 Innsbruck/Igls

Världscup 5 11 februari 2023 Lillehammer

Världscup 6 12 februari 2023 Lillehammer

Mästerskap

Europamästerskapen 27 januari 2023 Innsbruck/Igls

Världsmästerskapen 2-3 februari 2023 St. Moritz

Världsranking

Total världsranking 2022/2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-01-25

Senast uppdaterad: 2023-01-25

Författare: Niclas Bentzer