Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel: Skellefteå och Vindeln rivstartade alpinrodelsäsongen

Alpinrodelåkare på en mede över krön med blåhimmel som bakgrund

Alpinrodel Cup 2023 inleddes med en dubbelhelg där första deltävlingen kördes på Vitberget i Skellefteå lördag 28 januari. Hela cirkusen flyttade dagen efter ner till Buberget i Vindeln. Det blev dubbla favoritsegrar i både herr- och damklass.

Alpinrodel Cup deltävling 1 Skellefteå

Efter ett rejält molnlock öppnat sig bjöd den första deltävlingen av Alpinrodel Cup på strålande vinterväder hela dagen. Solen sken ikapp med deltagarna som väntat länge nog på att säsongen skulle få dra igång. Som vanligt är stämningen på alpinrodeltävlingarna härligt hjärtlig. Kälksportfamiljen är ett begrepp som stämmer extra bra här.

Arrangör för dagen var Skellefteå Rodelsällskap och nytt för i år är att Mia Renström, från arrangörsklubben, håller i alla Alpinrodel Cup-tävlingar. Detta eftersom Niclas Bentzer-Waara är föräldraledig. Det enda som inte riktigt ville fungera denna fantastiska dag från början tidtagningen men det redde ut sig med duktiga funktionärer (Thomas och Siv från Hammarstrands Rodelklubb fanns på plats). Samt att det stod SweRolling på beachflaggerna istället för SweSliding (med vad tusan samma förbund och samma webbadress så det funkade fint det med).

Luna Wiklunds fina form från förra säsongen höll i sig då hon satte snabbaste åk av alla både i första och andra åket. Vinst i damklassen för Luna med andra ord före Signe Nordvik och Mia Renström som hade en tät fight om andra- och tredjeplatsen. Trots mest erfarenhet av alla fick snart 70-årige Mary Malm nöja sig med en fin fjärdeplats. Visst har vi nämnt att kälksport är för alla?

I herrklassen var Christoffer Magnusson snabbast med två stabila åk framför Jimmy Dahlgren och Anton Magnusson. Tättrion skaffade sig skapligt med uttrymme till övriga åkare i klassen.

Resultat Alpinrodel Cup Skellefteå Pdf, 57.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Alpinrodel Cup deltävling 2 Vindeln

Vädret håll i sig även på Buberget i Vindeln. Den milda vintertemperaturen fick dock sällskap av en något omildare vind. Backen ger dock en hel del lä. Dagens arrangör var Umeå Rodelklubb. Och eftersom man ska hålla på traditionerna strulade det med tidtagningen även dag två. Vi kan säga att det beror på dessa rackarns kablar helt enkelt. Thomas Reinelöv hade sett fram emot en ganska lugn morgon. Men om det vore så hade vi ju inte behövt ha med en sådan expert (självklart följde SweRolling-beachflaggorna med också)

Under härlig vintersol avgjordes tävlingen på cirka en timme och det är helt klart tydligt att Luna och Christoffer blir en utmaning för de andra den här säsongen.

Christoffer Magnusson tog helgens andra seger och hade dessutom de två snabbaste åken av alla. Även denna dag bärgade Jimmy Dahlgren ett silver (och en rejäl repa i ena meden) medan Isak Sundelin körde in på en fin tredjeplats. Nämnas kan att Gusten Svedberg lämnade ensamheten i klassen P14 och klev in och knep en fin femteplats i herrklassen.

I damklassen tog Luna Wiklund sin andra seger för säsongen före Mia Renström och Catrine Ejdeblad, som för övrigt var enda åkare från Umeå Rodelklubb som tog sig upp på pallen.

Resultat Alpinrodel Cup Vindeln Pdf, 51.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Nu blir det en helgs vila innan det är dags för Alpinrodel Cup i Bålsta 11 februari och Borlänge 12 februari.

Publicerad: 2023-01-30

Senast uppdaterad: 2023-01-30

Författare: Roger Strandberg