Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Banrodel: Framgångsrik svensk helg på VM i Oberhof

Det blev ett framgångsrikt VM för svensk del i Oberhof där en 12:e plats i herrarnas singel för Svante Kohala stack ut mest.

VM började så smått redan under torsdagen för våra svenska åkare och övriga som inte ingår i någon de seedade grupperna som består av de 12 högst rankade åkarne inom respektive klass (dam singel, herr singel, dam dubbel och herr dubbel). Seedningslopp skulle köras för att avgöra startordningen på kommande tävlingar lördag och söndag. En topp 10-placering var eftersträvansvärt då det skulle betyda ett tidigt startnummer i damernas respektive herrarnas singellopp senare under helgen. För Tove Kohala blev det en 13:e plats av 26 startande åkare, vilket är väldigt bra. Men tyvärr några tiondelar ifrån tidigt startnummer. Svante Kohala körde in på en andraplats i herrloppet med dagens högsta hastighet, 125,58 km/tim!

Under fredagen genomfördes sprinttävlingarna. Ett format vars syfte är att försöka jämna ut betydelsen av startsnabbhet då tidtagningen startar längre ner i banan. 15 åkare i varje klass får köra huvudtävlingen och vägen dit går via ett kval. Alla race avgörs i ett åk i sprint. Tyvärr blev det lite stolpe ut för både Tove och Svante då båda körde in varsin 16:e plats. Alltså en placering ifrån kval. Att vara 16:e snabbas i världen är förstås väldigt bra men lite oturligt att inte ha hundradelarna på sin sida. För Tove handlade det om 87 hundradelar och för Svante så lite som 39 hundradelar.

- Nästan så det gick vägen för båda våra åkare idag. Båda är väldigt nöjda med sina åk. Små marginaler med någon hundradel från kval. Det är ett stort steg i rätt riktning, säger förbundskapten Hasse Kohala.

Tove gick ut som åkare 24 i damernas lopp på lördagen och kom i mål som åkare 23 i första åket. Efter första mellantiden stod det dock 31 på placering. Anledning: en rejäl miss i starten med väggkänning och förlorad tid. 

- Missen i starten blev dyr, annars var åket mycket bra. Tove laddade för hårt i starten. Bara att bryta ihop och komma igen. Det blir fler tävlingar, säger förbundskapten Hasse Kohala.

Att plocka in så pass många placeringar i ett åk är dock ett fint kvitto på att resten av åket var riktigt bra. I och med en 23:e plats i första åket så blev det endast ett åk för Tove då det är topp-20 på VM som får göra två åk. I världscupen får alla göra två åk. Sätter vi prestationen i perspektiv så kan vi se att Tove vid förra VM i Königssee hade plats 32 så detta är ett rejält kliv framåt och en fin utvecklingskurva!

- Mitt mål var topp-20 och att få göra två åk. Men jag fick bara göra ett åk då jag körde bort mig i startkurvan. Det känns surt. Men efteråt körde jag väldigt fint och jag gjorde mitt bästa åk för veckan. Plockade in mycket tid och det känns bra att veta att jag kan köra fort, säger en nöjd Tove Kohala.

På VM:s sista dag, söndagen, var det dags för herrarnas singellopp. Där visade Svante Kohala att han går från klarhet till klarhet i sitt banrodelåkande. Han lyckas med bedriften att bärga en 12:e plats efter att ha genomfört två otroligt stabila åk där han bland annat presterar tävlingens tredja högsta topphastighet med 121,8 km/tim. Det är en fantastisk prestation som på allvar visar att Svante är på god väg att etablera sig inom toppskiktet av världens bästa banrodelåkare.

- Jag är väldigt glad och exalterad. Det här är en stor dag för mig, säger Svante Kohala.

Vi på redaktionen har inte riktigt lyckats gräva fram en bättre svensk VM placering på herrsidan men vet med säkerhet att det inte skett de senaste 20 åren i vart fall. Stort grattis Svante och till hela svenska teamet som jobbar väldigt hårt och målmedvetet! Dag ut och dag in.Totalt sett så summerar vi ett framgångsrikt VM för svensk del där vi flyttar fram positionerna mot välrdstoppen på både dam- och herrsidan.

Härnäst väntar fler världscuptävlingar i först Altenberg och därefter Winterberg.

Resultat

Herr singel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dam singel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Herr sprint Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Herr sprint kval Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dam sprint Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dam sprint kval Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Seedningslopp herr singel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Seedningslopp dam singel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-01-30

Senast uppdaterad: 2023-01-30

Författare: Niclas Bentzer