Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel: Alpinrodel Cup del 6 Älvsbyn

Luna Wiklund

Den sjätte deltävlingen i Alpinrodel Cup kördes även som Norrlandsmästerskap. Platsen var Kanisbacken i Älvsbyn, en helt ny arena för alpinrodelsporten, lördag 18 mars

Och den nya arenan bjöd definitivt på bra förutsättningar och minst sagt utmanande bana. Mia Renström, från arrangerande Skellefteå Rodelsällskap, hade lyckats få till en snabb men ändå teknisk utmanande bana där olika åkare hade svårigheter på olika delar. Under fredagen var backen ganska hård men lyckligtvis ramlade det ner nästan två decimeter snö. Efter rejält pistande blev förhållandena väldigt bra.

Herrar

Christoffer Magnusson, Skellefteå Rodelsällskap, höll ihop för favorittrycket och var dagens klart snabbaste åkare då han dessutom var enda åkare som tog sig under 27 sekunder. Han var dock hårt skuggad av brorsan Anton, även han Skellefteå Rodelsällskap, som körde in på andraplats. På tredjeplats sladdade Jimmy Dahlgren in och fullbordade skellefteååkarnas pall. En av förhandsfavoriterna Gusten Svedberg, Skellefteå Rodelsällskap, som vann senaste deltävlingen vurpade tyvärr bort sig tidigt i första åket. Rickard Svedberg, Skellefteå Rodelsällskap, gjorde comeback efter en skada han drog på sig tidigt på säsongen. Dock slutade comebacken med att klippa en av de sista portarna i hög fart, därmed inget andra åk för honom. En som också missade i sista portarna var Sixten Juvonen, Skellefteå Rodelsällskap, men han sprang heroiskt upp och tog om de missade portarna. Mycket starkt gjort.

Damer

Den stora frågan var om Mia Renström, Skellefteå Rodelsällskap, kunde utmana om totalcupen när hon skaffat sig ett försprång mot Luna Wiklund, Skellefteå Rodelsällskap. Men Luna var säkerheten själv när hon tog sin tredje vinst av tre möjliga den här säsongen. När de flesta hade problem i backen tog sig Luna ner lekande lätt. Mia körde in på andraplatsen men var hårt uppvaktad av Eva Gustafsson, Umeå Rodelklubb, som till slut bara blev 17 hundradelar bakom. Det var upplagt för en spännande dag två då SM i alpinrodel skulle köras.

Norrlandsmästerskap

Och eftersom alla medaljörer var från en norrländsk klubb så blev resultatet exakt lika som beskrivet ovan.

Ungdomsklasserna

I ungdomsklasserna blev resultatet enligt följande:
U12, vinnare Oscar Östling, Skellefteå Rodelsällskap
F14, vinnare Nova Östling, Skellefteå Rodelsällskap
P16, Alens Lukjanova, Skärgårdens Rodel och Kälkklubb

Stort tack till alla deltagare, publik, funktionärer och ett extra tack till Kanisbacken som fixade och välkomnade alpinrodelåkarna med öppna armar.

Resultat

Kompletta resultat Alpinrodel Cup deltävling 6 + Norrlandsmästerkap

Publicerad: 2023-03-24

Senast uppdaterad: 2023-03-24

Författare: Roger Strandberg