Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel: SM i alpinrodel i Älvsbyn

Lördagens Alpinrodel Cup fick väl se något som en generalrepetition i den för alpinrodelåkarna nya arenan Kanisbacken. Men precis som lördagens bana blev det rejält utmanande för åkarna. Och så ska det ju ändå vara när det är ett Svenskt mästerskap

Söndagens tävling bjöd på gnistrande vårvinterväder och trots att det ändå var SM som det gällde kändes åkarna betydligt mer avslappnade än dagen innan. Om det berodde på den bankett som arrangerades på lördagkvällen eller tävlingen dagen innan låter vi vara osagt.

SM-banan fick en rejäl omsträckning men blev inte mindre utmanande för det. Det skulle visa sig att det inte gick att slappna av någonstans. Det blev inte minst regerande mästaren Christopher Fladvad , Umeå Rodelklubb, varse om när han sladdade bort sig redan i första åket. För andra gången på ett decennium hette inte SM-mästaren på herrsidan Fladvad i efternamn.

SM Herrar

Den svenska mästaren heter istället Magnusson i efternamn. Men det blev inte Christoffer som tog hem SM-guldet som de flesta tippat. Istället blev det en ruskigt rafflande slutstrid där Anton Magnusson, Skellefteå Rodelsällskap swishade in på förstaplatsen endast nio hundradelar före Gustan Svedberg, Skellefteå Rodelsällskap. Gusten slog till med dagens snabbaste åk i hans andra åk och revancherade sig för lördagens vurpa. Inte illa av en kille som har dispens för att tävla i seniorklassen. Jimmy Dahlgren, Skellefteå Rodelsällskap, verkar gilla brons då han störtade in på tredjeplats endast 31 hundradelar efter vinnaren. Att det var SM var tydligt då inte mindre än fyra åkare satsade så hårt i första åket att de körde ur.

SM Damer

I damklassen fortsatte Luna Wiklund, Skellefteå Rodelsällskap, att vara säkerheten själv och satte två snabba men trygga åk. Men där bakom var dramatiken större. Eva Gustafsson, Umeå Rodelklubb, satte ett rejält snabbare första åk än Mia Renström, Skellefteå Rodelsällskap. Men en rejäl stoppsladd i mitten av backen i andra åket satte stopp för Evas silverdrömmar. Mia kunde relativt ohotad köra hem silvret och Eva fick ändå med sig ett brons hem.

Totalcupen

Eftersom SM-tävlingen kördes som Alpinrodel Cup deltävling 7 avgjordes även totalcupen. Redan dagen innan hade Christoffer Magnusson säkrat cupen tack vare ett intrikat poängsystem. Där bakom rusade dock Anton Magnusson upp till andraplatsen tack vare vinsten i söndagens tävling. Gusten Svedberg lyckades i sin tur knipa till sig bronsplatsen med fem poäng före Jimmy Dahlgren.

På damsidan fanns det en teoretisk chans att Mia Renström skulle kunna utmana om totalcupen. Men även här blev Luna Wiklund för svår då hon vann fyra av de fyra tävlingarna hon ställde upp i. Men Mia plockade hem silverplatsen med 40 poäng tillgodo på Eva Gustafsson som även tog hem ett brons i totalcupen.

Ett stort tack till alla som deltagit och kämpat i årets Alpinrodel Cup-säsong och SM. Ett stort tack till alla ovärderliga funktionärer och publik som kommer för att stötta och skapa stämning.

Resultat

Komplett resultat SM i alpinrodel Älvsbyn 2023

Komplett totalresultat Alpinrodel Cup 2023

 

Publicerad: 2023-03-24

Senast uppdaterad: 2023-03-24

Författare: Roger Strandberg