Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Rapport från IBSF-kongressen

SweSports skickade två representanter, Per-Anders Von Scheele och Roberth Klarqvist, till IBSF:s årliga kongress som denna gång gick av stapeln utanför den vackra staden Barcelona. Här är deras rapport från kongressen:

Resan höll på att ta slut innan vi ens lämnade Arlanda. Vid kön till säkerhetskontrollen på kom det plötsligt information om att alla resenärer tvingades utrymma då säkerhetskontrollen skulle stängas. Någon information om varför fick vi inte, enbart att polisen krävde detta. Efter ca 45 min väntan och många irriterande tillrop från resenärer öppnades slutligen kontrollen igen.

Dag 1, IBSF pre-congress
IBSF firar i år 100 år som förbund vilket firades med en stor middag på söndagen. Vi fick glädjande nyheter att IBSF vuxit med fem nya medlemsländer som anslutit under 2022/2023: Estland, Lesotho, Tunisien, Sierra Leone och Etiopien. En stor skillnad inför denna säsong är att IBSF beslutade på förra kongressen att försöka underlätta planeringen för alla medlemsländer genom att tidigarelägga säsongens schema. Detta har varit mycket uppskattat varför IBSF redan idag har påbörjat sin plan för de två kommande säsongerna redan nu. Detta underlättar för alla att planera sina resor, boende men också att planera vilka banor man kan fokusera lite extra på inför kommande säsonger. Sporterna står inför stora utmaningar liksom många andra idrotter när det gäller tillväxt kontra hållbarhet. Medlemsländerna efterfrågar en strategisk plan de kommande 10 åren för att känna att alla länderna kan bidra på sitt sätt. IBSF bör peka ut en riktning hur vi överkommer dessa utmaningar och vart vi är på väg. IBSF är dock tydliga att det kommer att bli än större fokus på att växa i Asien. En annan viktig diskussionspunkt gäller Development Program. Under förra säsongen har 67 bobpiloter och 61 skeletonåkare från 29 nationer deltagit i detta program. Det finns idag en stor utmaning främst för unga killar inom bob. Det finns ett stort intresse hos pojkar att köra monobob på Ungdoms-OS, men direkt efter uppstår stora svårigheter för dem att fortsätta satsa då det inte finns några möjligheter att fortsätta att tävla i just monobob.

Man tittar på detta efter att Per-Anders Von Scheele lagt en motion på kongressen 2020. Man lägger samtidigt en långsiktig plan inom hela ”Development Program” som kommer starta efter det kommande Ungdoms-OS 2024. IBSF håller på att bygga upp en ”Academy” på deras hemsida där syftet bland annat är att lära nya åkare vad sporten går ut på samt hur man utövar och tränar. Detta kommer att genomföras genom filmer, onlinecoacher och webbinarium på www.ibsfacademy.org.

Dag 2 Kongress
Vi hade äran att få en presentation av Milano/Cortina 2026. Cortina Sliding Center kommer få 16 kurvor, 1440 meter lång tävlingssträcka och en beräknad topphastighet mellan 125–133 km/h. Bygget kommer att påbörjas hösten 2023. Det har funnits en oro ifall bygget kommer att hinna bli klart innan för-OS och delegationen menar att de är medvetna att tidsplanen är tajt men att det kommer fungera. Dag 2 Kongress

Vi började dagen med att lyssna till IMG som presenterade sitt arbete med att göra vår idrott mer synlig i TV och sociala kanaler. IMG finns representerade i Stockholm. Själva kongressen flöt på förvånansvärt bra då alla var rörande överens i samtliga punkter. IBSF fick mycket beröm från revisorerna för förbundets transparens och noggrannhet. Efter kongressen fick vi besked om att de ansökningar SweSports lämnat in kommer att behandlas senare.

Vi tackar för förtroendet, Roberth & P-A

Mer bilder från kongressen finns på våra sociala medier.

Publicerad: 2023-09-25

Senast uppdaterad: 2023-09-25

Författare: Mattias Hadders