Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Skeleton: Rapport från Lillehammer

–Vår plan var att fortsätta att arbeta med positionen på kälken men vi introducerade dem också i nyare tävlingskälkar säger vår förbundskapten Roberth Klarquist. Läs Roberths rapport från Lillehammer i sin helhet nedan.

Mira Österlund, Irma Wahlander och Anton Bergström fick sällskap av ledarna Roberth Klarquist och Per-Anders Von Scheele, som tillsammans med Antons pappa Joacim filmade alla åkarna. Efter varje träningspass gick vi igenom vad som hänt under åket innan åkarna själva fick reflektera och därefter se på åket på film. Vi gick tillsammans igenom åkteknik och försökte finslipa inför nästa träningspass.

Åkarna hade nu skapat en bra upplevelse kring var de själva befann sig i banan, vad som gått bra och vad som kunde vara bättre. Detta betydde att de var mogna för att lära sig ”noterna” i banan. Noter är, precis som i rally, en information hur man ska komma in i en viss kurva, hur man styr i kurvan och hur man vill komma ur den. Anledningen till att vi inte delar ut noter för tidigt till åkarna är för att det alltid finns en risk att de blandar ihop noterna med fel kurvor, vilket lätt kan medföra onödigt hårda slag i sargen.

Redan dag två förbättrade åkarna sina bästa tider och de upplevede att farten var mycket lägre i banan än vid tidigare läger. I verkligheten var det precis tvärt om, men deras medvetande hade ökat och vanan att åka med huvudet först i över 100 km/h hade infunnit sig. De slog alla nya hastighetsrekord under helgen med en topphastighet på imponerande 107,7 km/h från juniorstart!

Under lördagen hade vi bokat två träningspass och däremellan ville vi göra något helt annat mellan passen för att vila hjärnan. Det var säsongsöppning i backen i Hafjell så vi tog gondolen upp för att njuta av den underbara utsikten denna kalla och soliga dag. Där intogs det lite gofika som avslutades med snölek.

Under sista träningsdagen genomförde vi en liten differenstävling som gick ut på att göra två så lika åk som möjligt. Alla åkare hade under hela helgen åkt extremt jämna och lika åk – detta gällde dock INTE när tävlingen började. Irma gjorde sitt livs bästa åk och satte ett otroligt bra personligt rekord, men blandade detta med helgens sämsta och det skilde därför 2 sekunder mellan åken. Irma slutade därmed på tredje plats. Mira, som är helt orädd i sin åkning, höll ner huvudet nästan hela åken och missade därför hur hon gick in i den snäva kurva 12. Hon kom in extremt sent och gick rätt upp i taket och överraskades av trycket. Mira slog i hårt i högerväggen efter kurva 12 och tiden rann iväg. Mira kunde nu välja att göra exakt lika i sitt andra åk eller försöka göra ett så bra åk som möjligt. Hon valde det senare som tur var och belönades därför med en andra plats. Anton var taggad och drämde till med pers i sitt första åk – imponerande 56.10 sekunder från juniorstart. Han följde upp detta med ytterligare ett stabilt åk (om än lite fler misstag) och kom i mål under 57 sekunder (56.70) och därmed var segern ett faktum.

Nästa läger planeras i mellandagarna och helgen vecka 5 2024 där det finns en stor chans att några fler nya åkare ansluter till denna framtidssatsning.

Är du intresserad av att testa skeleton? Fyll i följande formulär:

Ta mig till ansökan Öppnas i nytt fönster.

Hälsningar Roberth Klarquist

Publicerad: 2023-11-21

Senast uppdaterad: 2023-11-21

Författare: Mattias Hadders